Седемте чудеса на Азия (част 1) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Седемте чудеса на Азия (част 1)
Автор: Peika.bg
Седемте чудеса на Азия (част 1)
Снимка: pixabay

Азия – един от най-разнообразните континенти на планетата, а също и най-населеният, като само Китай обитава 1,3 милиарда души. В модерната власт на технологичния напредък Азия е в челото на глобалното развитие и кралят на индустрията.

Този огромен континент е служил като база за разширяване на древни цивилизации, като Персия и Месопотамия, които са оформили историята и са останали дълбоко вградени в континенталното наследство. Азия може да се похвали с кошница от различни езици и диалекти, като всеки жител говори грубо един или повече език от техния роден. Природният чар и набор от качества на Азия са отправната точка за откриването на нейните чудеса. Великите умове създават още по-големи паметници, които се запазват във времето. Разгледайте седемте чудеса на Азия безгранични количества чудеса от дълбините на историята.

Великата китайска стена

Седемте чудеса на Азия (част 1)
Снимка: pixabay

Това световно чудо е с неудържима дължина, простира се от изток на запад на приблизително 21 196 км. Той беше обявен за обект на световно наследство от ЮНЕСКО през 1987 г., поради богатата му история от преди повече от 2000 години. Дългите усукани стени пътуват нагоре по безлюдни пасища и гигантски планински склонове, доколкото окото може да види; според съобщенията се вижда и от космоса!

Стената, която виждаме днес, е построена в рамките на династията Мин, от 1368 г. чак до 1644 г. Най-известните участъци включват Mutianyu, Badaling и Jinshanlimg, които предоставят изключително разнообразие от пейзажи, в зависимост от това коя част посещавате. Стената е от съществено значение за разбирането на китайската култура, тъй като е вкоренена в местната митология през цялата история. Легендите се включват в народни песни и класически китайски опери.

Посетете тази огромна структура, с чувство на страхопочитание в присъствието на едно от най-емблематичните и разпознаваеми чудеса в света.

Света София

Седемте чудеса на Азия (част 1)
Снимка: pixabay

Тази турска архитектурна красота е от голямо религиозно значение и е монументална за силуета на Истанбул. Построена през 6-ти век след Христа, Света София първоначално е била построена като катедрала в някогашния Константинопол.

Слънчевата светлина се разлива през прозорците на джамията по богоподобен начин, разкривайки нейната вродена, но все още загадъчна красота. Света София има две отделни нива, приземен етаж и галерия отгоре. Това кореспондира с теорията, че в миналото определени лица са били разделяни по време на служба по причини като пол или клас. През 1934 г. турското правителство превръща Света София в музей, посрещайки туристи от цял ​​свят, за да се насладят на нейната поразителна красота и значение.

Това е една от най-търсените забележителности в Истанбул и богата част от наследството на града.

В резултат на някои политически събития в Турция, музеят „Света София“ отново бе превърнат в джамия през 2020 г. Отчитайки голямото значение на храма за средновековната християнска история, неизменна част от която е и българската държава, бяха изтъкнати големи недоволства, но към момента сградата е със статут на джамия.

Тадж Махал

Седемте чудеса на Азия (част 1)
Снимка: pixabay

Монументален храм, построен от бял мрамор, е едно от най-забележителните архитектурни постижения на света в историята, което с право го увенчава като едно от 7-те чудеса на света, а не само азиатско чудо. Построен е между 1631 и 1648 г. от император Шах Джахан в памет на най-ценната му съпруга. Пищни зелени градини се простират пред този величествен мавзолей на любовта, предлагайки ненадминати гледни точки, на които туристите да се отдадат.

Историята на императора и неговата съпруга е като от приказките – голяма любов, чийто плод са 14 деца. Тя обаче не завършва щастливо.

Мумтаз Махал си отива от този свят едва на 39 години, при раждане. В последните си мигове тя моли любимия си да й построи гробница, каквато не е виждана до този момент. И той изпълнява желанието й. Строителството на Тадж Махал започва две години след смъртта й и продължава цели 21 години, а в в него участват над 20 хиляди строители и занаятчии.

Има огромно количество история за откриване в Тадж Махал, така че какво чакате?!

Този паметник е олицетворение на неизмерима красота и не може да се обхване с думи. Посетете този феномен и няма да останете разочаровани.

Петра

Седемте чудеса на Азия (част 1)
Снимка: pixabay

Този набатейски праисторически град е важен археологически обект, където древните източни традиции се сливат с елинистичния дизайн. Петра е „изгубен град“, който е наполовина построен и наполовина изсечен в отвесни остри скални стени. Той е обгърнат от планини, клисури и пейзажи от червен пясък. Археологическите останки могат да пътуват обратно в различни епохи, което ги прави символ на изгубени цивилизации и прославена история.

Драматични издълбани в скали гробници и храмове осигуряват приветлив вход в огромен търговски град, който някога е бил място на процъфтяваща цивилизация. Тази интрига оказа силно влияние върху туристическата атракция в Петра, поради липсата на категорични отговори.

Този „изгубен град“ все още има редица тайни за разкриване; така че направете си заслужаващо пътуване до Йордания и ги открийте сами! Ще бъдете изумени от големия размер на извисяващите се структури, оставяйки ви в състояние на почуда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин