Най-красивите храмове в Азия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите храмове в Азия
Автор: Александра Любова
Най-красивите храмове в Азия

Ярки, цветни и красиви, тези храмове отразяват едновременно гордото минало и оптимистичното бъдеще...

Места, пълни с история, запазила се в най-автентичния си вид до днес, където можете да обиколите стотици древни и не чак толкова отдавна построени храмове, да изпитате усещане, едновременно за безвремие и вечност.

1. Храмът на небето, Пекин, Китай

Най-красивите храмове в Азия

Построен между 1406 и 1420 г. по време на царуването на императора Йонгъл, Небесният храм седи спокойно в 267 хектара парк в сърцето на град Пекин. Комплексът е любимо място на местните за медитация и тай чи.

В центъра е впечатляващата зала за молитви за добри реколти, великолепна кръгла сграда с тройни загради, където императорите са се молили за добра реколта.

Разкошно украсена и предназначена да представя различните сезони и месеци в годината, именно тук императорът говори директно с небесата. Сложната церемония е щателно планирана и дори най-малката грешка е възприемана като лоша поличба за предстоящата година.

Паркът е отворен от 6 до 22 часа всеки ден, храмовете от 8 до 17 часа, малко по-късно през лятото.

2. Ват Ронг Хун, Чианг Рай, Тайланд

Най-красивите храмове в Азия

Известен на местно ниво като „Белият храм“, Уот Ронг Хун навлезе в новото хилядолетие в ужасно състояние на ремонт. Местният художник, Chalermchai Kositpipat, решава да възстанови храма със собствените си пари, за да отразява своето особено внимание към будизма и в процеса да осигури за себе си вечен живот.

До главната сграда се стига по мост над малко езеро с участието на стотици ръце. Ръцете представляват неограничено желание и чрез игнорирането им може да се постигне щастие. Нетрадиционната символика продължава вътре в основния храм, където стените са украсени със стенописи с участието на Майкъл Джексън, Нео от The Matrix , Фреди Крюгер и Hello Kitty.

3. Пагода Шведагон, Янгон, Мианмар

Най-красивите храмове в Азия

Нито един друг храм в Азия не блести както Шведагон. Изправена на височина 110 метра, ступата му е покрита със злато, а върхът й е инкрустиран с 4531 диаманта, най-големият от които е 72 карата.

Построена да приюти няколко кичура коса на Буда, пагодата се състои от стотици цветни храмове, ступи и статуи, отразяващи архитектурни стилове, обхващащи почти 2500 години. Днес тя е в центъра на вниманието на религиозни и обществени дейности и по всяко време, ден или нощ, ще намерите предани монаси да мият статуите, да предлагат цветя, да се покланят и да медитират.

4. Боробудур, Ява, Индонезия

Най-красивите храмове в Азия

Там, където Shwedagon блести, Borobodur има по-мрачна аура. Седи тъмно и мрачно в долина в Централна Ява, вдъхновявайки страхопочитанието си чрез внушителния си обем. Построен в традицията на Махаяна около 800 г. сл. Хр., Той е най-големият будистки паметник в света.

Известен с внушителните си масиви, каменни камбани и издълбани Буди, гледащи спокойно над долината, е трудно да се повярва, че тази масивна структура е лежала скрита от векове под слоеве вулканична пепел и растения в джунглата. Сега това е популярен поклоннически храм както за будисти, така и за туристи и източник на гордост за индонезийците.

5. Harmandir Sahib, Амритсар, Индия 

Най-красивите храмове в Азия

Най-святата сграда в религията на сикхите, "Златния храм" е построена през 16-ти век, за да отбележи мястото до езеро, където Буда и Гуру Нанак (основател на сикхизма) са стоели и размишлявали. Това е зашеметяваща смесица от индуистки и ислямски архитектурни стилове, фокусът на който е куполът, покрит със злато от 750 килограма. 

В храма свещеници и музиканти поддържат непрекъснато песнопение от Гуру Грант Сахиб, свещената книга на сикхите. Колкото и впечатляващ да е храмът, повечето от поклонниците идват да видят езерото. Твърди се, че има лечебни сили, а поклонници идват от целия свят, за да се къпят в свещените води.

6. Ангкор Ват, Камбоджа

Най-красивите храмове в Азия

Първоначално изграден като хиндуистки храм за Червената империя през 12-ти век, храм комплекс Ангкор Ват се разглежда като най-големият религиозен паметник в света, обхващащ зашеметяващите 162,6 хектара. Той се превърна в национален символ за Камбоджа и се отличава с националния флаг на страната.

Комбинирайки двата основни плана на храмовата архитектура на Кхмер, храмово-планинската и галерираните храмове, Ангкор Ват е известен с величието и хармонията на архитектурата, с обширните барелефи и с многобройните девата, украсяващи нейните стени. Невероятното и живописно езеро, което седи зад него също допринася за цялостната атмосфера. Приличащо на огледало и украсено с водни лилии, това е перфектната рамка за пристрастените към Instagram пътуващи. 

7. Манастир Taktsang Palphug, Бутан

Най-красивите храмове в Азия

По-известен като Тигровото гнездо, храмовият комплекс Paro Taktstang е настанен в скалите в горната долина на Бутан. Той е построен около мястото на пещерата, където Гуру Падмасамбхава въвежда будизма в Бутан, като медитира три години, три месеца, три седмици, три дни и три часа.

Придържайки се към скала, на 3120 метра над морското равнище, до храма може да се стигне само по трудни, планински пътеки. Това отнема 2-3 часа пеша, около половината от това, ако отидете с кон. Конната пътека минава през борова гора, която е цветно украсена с молитвени знамена.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин