Седмица къмпинг рестартира биологичния часовник - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Седмица къмпинг рестартира биологичния часовник
Автор: Георги Василев
Седмица къмпинг рестартира биологичния часовник
Снимка: Thinkstock/Guliver

Проучване показва, че къмпингуването в продължение на една седмица може да рестартира часовника, който отговаря за съня ни.

Учените смятат, че модерният начин на живот пречи на нормалния сън чрез твърде голямото излагане на изкуствена светлина и редуциран достъп до слънчева светлина.

Но след прекарване на време сред дивата природа изследователите казват, че часовниците на тялото на 8 доброволци са се синхронизирали с изгрева и залеза. Всички животни на земята са развили биологични ритми, които са свързани с изгрева и залеза. Учените са открили, че широкото разпространение на електрическа светлина след 1930 г. се е отразило на нашите вътрешни физиологични часовници, което ни позволява да седим будни до много по-късно, отколкото eволюцията е предвидила.

Учените в това проучване първо анализирали малка група от доброволци, които продължавали да живеят нормално, и записвали излагането им на естествена и изкуствена светлина. Следеейки нивата на хормона мелатонин, те заключили, че осветлението на градската среда води до 2 часа закъснение в биологичните ни часовници.Нивата на мелатонин се покачват точно преди да заспим и намаляват през нощта, докато не се събудим. Участниците в проучването принципно будували до след полунощ и се събуждали около осем сутринта. Въпреки това обаче нивата на мелатонин в телата на участниците били високи няколко часа след ставането им от сън, което индикирало че те не са синхронизирани с естествения им ритъм.

Проучване в палатки

След това учените завели доброволците на къмпинг зa една седмица, като забранили фенерчетата и всякакви електронни устройства. Единствената светлина през нощта идвала от лагерния огън. Резултатът бил, че времето за спане и събуждане на доброволците се синхронизирало с изгрева и залеза. Биологичните часовници на всички се променили, но тези на хората, които седели будни до по-късно, се променили дори повече.
Учените били учудени от факта, че количеството на слънчева светлина, на която били изложени доброволците по време на къмпинга, била 400% повече, от тази в ежедневието. Те заключили, че  модерното електрическо осветление и по-малкото излагане на слънчева светлина са главната причина за трудностите при събуждането.
Посредством естествения цикъл на светлината, нивата на мелатонин били ниски точно преди доброволците да се събудят, което означава че мозъкът е готов да посрещне новия ден. Въпреки че биологичните часовници на участниците се върнали с 2 часа, времето което прекарвали в сън, останало същото.

Въпреки, че не всеки може (или иска) да отиде на къмпинг за една седмица, учените казват, че някои малки, прости промени в начина ни на живот могат да ни помогнат да постигнем някои от преимуществата на спането под звездите. Като например да започнем деня си с разходка навън. През нощта трябва да намалим изкуствената светлина в къщата, като мониторите, телевизорите и другите електронни устройства. Дори светлината от мобилните телефони през нощта може  да побутне нашите часовници напред.

Проучванията и експериментите са проведени от учени от Колорадския университет (Боулдер).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
George Vasilev, 10.09.2013 | 14:31
Научния труд можете за закупите от сайта на университета (раздел "Current Biology"), срещу скромната сума от 31,50$.
Ivo Temelkov, 10.09.2013 | 13:24
всичко хубаво, но къде са ви източниците? кои хора са провели тези изследвания? от коя институция? къде е публикуван научния труд и как можем да го прочетем? "учени установили" е новото "един приятел ми каза".
Абонирайте се за нашия бюлетин