Серенгети - царството на животните - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Серенгети - царството на животните
Автор: Peika.bg
Серенгети - царството на животните

Серенгети (в превод от масаи „безкрайна земя“) е савана в Северна Танзания.

Тя е дом на над 70 вида бозайници, сред които слонове, носорози, африкански биволи, лъвове, леопарди, хипопотами, жирафи и газели. 

На запад Серенгети граничи с езерото Виктория, а на север стига до Кения, от чиято граница започва резерватът за диви животни Масаи Мара. Общата площ на равнината е около 30 хил. кв. км, от които 14 800 кв. км са защитена територия.

Серенгети - царството на животните

Със сигурност най-зрелищното събитие в парка е миграцията на животните – най-масовата и дългата в света. Всяка година огромен брой животни пресичат саваната в търсене на свежи пасища, следвайки дъжда.

Интересен факт е, че броят на животните в Серенгети силно се е увеличил през последните 100 години. Тази информация идва като глътка свеж въздух за любителите на фауната, тъй като в урбанизираните части на света броят на животните (и дори на видовете) е намалял потресаващо много най-вече през последните десетилетия. 
Мигриращите животни раждат своите малки в Серенгети, като всяка година между януари и март на територията на парка се раждат около 400 000животни от различни видове. Най-бързоразвиващи се са новородените гну – само седмица след раждането си те могат да достигнат скорост от 50 км/ч.

Серенгети - царството на животните


Не бива да се подминават обаче и „тъмните страни“ на парка. Преди години в Серенгети са живеели масаи, но със създаването на парка те били насилствено изселени под претекст, че пречели на животните и туристите. Тази причина била изцяло невярна, тъй като коренното население от векове живеело в хармония с природата и не застрашавало животинските популации в Серенгети. Независимо от реалните факти в крайна сметка масаите били прогонени от дома си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин