Шокохолизъм: 5 лечения без лекарско предписание - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шокохолизъм: 5 лечения без лекарско предписание
Шокохолизъм: 5 лечения без лекарско предписание
Снимка: Chocolate Reviews

Ако често ви се случва да изпадате в шоколадова абстиненция, постоянно търсите нови вкусове и/или мечтаете да се казвате Чарли и да посетите шоколадова фабрика, то вашата диагноза е ясна: шокохолизъм. И както много добре, знаем, най-добрият начин да се отървеш от изкушението, е... да му се отдадеш. Така че сме ви подготвили кратък списък на местата по света, създадени за хора като вас – с грижа към шоколадовия глад и неустановен лечебен ефект. Без лекарско предписание. Преди употреба си вземете самолетен билет.


Обиколки из фабриките за шоколад

Ако сте се чудили как се прави шоколадът (хъм, ами не е точно като в рекламите), можете да се включите в тур из някоя от швейцарските шоколадови фабрики. Изборът ви е между Alprose, Camile Bloch, Favarger, Frey, Maestrani и Cailler-Nestle. Тук не само ще видите технологията, но и ще се научите да разпознавате качествения продукт. Когато отчупите парче добър шоколад, то трябва да е твърдо, а ръбовете му трябва да са остри и да не са оръфани. Хубавият шоколад се топи върху езика като масло и никога не се залепва на небцето.

Шоколадовият влак

Отново в Швейцария, че къде другаде? Симпатичната шоколадова жп линия – от Монтрьо през Грюер до Брок се возите в старовремски влак, хапвате си кроасан и кафе, спирате на няколко места, като едновременно разглеждате и дегустирате. Не е точно шоколадов тур, по-скоро изискано кулинарен – защото освен шоколад включва разходка в замъка Грюер и по-задълбочено изследване на производството на едноименното сирене.

Шоколадови музеи

Тъй като шоколадът и неговата основна съставка – какаото, произхождат от Централна и Южна Америка, основателите на веригата шоколадови музеи Choco Museo решават да открият места, посветени на любимото изкушение, в Перу, Гватемала, Никарагуа и Доминиканската република. В която и държава да попаднете, отбийте се в Choco Museo, защото освен експонати, свързани с историята и производството на шоколад, можете да обиколите какаова плантация и сами да направите шоколад. Полезна информация, адреси и билети – тук.

Какаови хасиенди

Какаовите хасиенди са едни от най-добрите места, на които да се опознаете по-отблизо с шоколада – много преди да се достигне до опаковането му в станиол. Много от тях са на по 200-300 години и често са разположени навътре в гъстите джунгли. От Венецуела до Салвадор има десетки такива хасиенди с отворени за туристите врати. В някои от тях обстановката е толкова добре запазена, че може да се почувствате като на разходка в декор на филм.

Фестивали на шоколада

Има ги навред из Европа, Южна и Северна Америка. Хубавото на тези фестивали е, че събират почти всичко, което някога сте искали да разберете (и изядете) на тема шоколад – от тематични мини-музеи до щандове на най-големите световни марки и местни производители.

Едно от най-големите събития е Eurochocolate – Фестивалът на шоколада, който се провежда всяка есен в Перуджа.

И още – френското правителство подкрепя едно от най-големите събития в шоколадовата индустрия – Салон на шоколада (Salon Du Chocolat), което се провежда в различни държави всяка година.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Krasimira Jekova, 19.06.2013 | 11:15
интересни места с много шоколад
Vqra Petrova, 14.06.2013 | 11:06
Най-голямата ми страст-шоколада :) ако наистина имам възможност да си направя една такава шоколадова терапия ще е страхотно!
Rali Hristova, 14.06.2013 | 10:58
Много си падам по шоколад,....но да го гледам,определе вкусово не ми е любим и не ме изкушава ;)
Абонирайте се за нашия бюлетин