Симеонка Стойчева, която на 93 години още тъче ли, тъче - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Симеонка Стойчева, която на 93 години още тъче ли, тъче
Симеонка Стойчева, която на 93 години още тъче ли, тъче
Снимка: ЕМО Етър

На 93 години Симеонка Стойчева от Велико Търново не спира да тъче по старата традиция „на кора“. Кърпите, чергите, коланите, възглавниците, паната на Симеонка Стойчева не са просто вещи за домашна употреба. Те са истински произведения на изкуството.

За Симеонка тъкачеството не е просто занаят, а мечта, която за първи път се появила в съзнанието й, когато била малка и отишла на гости при своята вуйна. Камина, миндер, трикраки столчета и стан, на който се работи - това видяла малката Симеонка, почувствала уюта и замечтала за него.

И когато някой живее с мечтите си, съдбата му помага. Съпругът на Симеонка й построил къща, а таванската стая обзавел така, че да накара жена си да почувства желания уют.

Имах вече камината, столчетата, една приятелка на майка ми даде стан и ми показа как се тъче”, разказва спомените си тъкачката.

Симеонка Стойчева, която на 93 години още тъче ли, тъче
Снимка: ЕМО Етър

Задругата на майсторите е организацията, която отваря пред трудолюбивата българка много възможности. Тя прави изложба в Париж и получава награда, а след това нейни изделия са представени на много места извън България.

Симеонка Стойчева е най-активна в средата на миналия век. Тя обучава много ученици, благодарение на съществуващите по онова време кръжоци, а със съмишленички обикалят селата около Велико Търново и успяват да намерят шест стана, на които да се работи.

В онова време се оказва особено трудно да се доставят материали за учениците, обучавани на занаята тъкачество. Симеонка Стойчева успява да договори доставки от бракувани фабрични чорапи, които тъкачките разплитали и използвали в работата си. Желанието да се уреди този сложен въпрос я среща с Людмила Живкова.

“Бях решила да отида при Тодор Живков (държавен глава на България до 1989 г.), но него го нямаше и ме заведоха при Людмила (Людмила Живкова, дъщеря на Тодор Живков, ангажирана с политиката по култура)”, разказва Симеонка и не може да скрие отличните си впечатления от дъщерята на тогавашния държавен глава.

Симеонка Стойчева, която на 93 години още тъче ли, тъче
Снимка: ЕМО Етър

Симеонка Стойчева се занимава с тъкачество повече от 50 години. Тя успява да създаде свой собствен стил, а творенията й съхраняват традиции от всички краища на България.

Симеонка Стойчева представи свои колани, тъкани “на кори” в Етнографския музей на открито “Етър” по време на Майсторската надпревара от ХІV Международен панаир на традиционните занаяти. Тя има и издадена книга „Ръцете раждат красота", по която мнозина са се учили да тъкат.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин