Символите на европейските столици - част 2 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Символите на европейските столици - част 2
Автор: Елена Исаева

Продължавам да ви запознавам с най – известните европейски исторически забележителности.

Ако посетите испанската столица Мадрид, то със сигурност едно от желанията ви ще бъде да посетите Кралският дворец, който е най – големият функциониращ кралски дворец и най – големият по площ в Европа. Той е разположен на 135 000 кв. м. площ и има „скромните“ 3448 стаи. Днес кралското семейство използва друг дворец за живеене, а прочутият Мадридски кралски дворец се ползва само за официални церемонии. Дворецът е строен в периода 1738 г. – 1764 г. на мястото на друг дворец, който е бил унищожен от пожар.

Отидете ли в Лисабон няма начин да не видите символът на този уникален и харизматичен град. Кулата Белем, със своето местоположение и със своята непринудена белота се вижда отвсякъде. Тя е построена през периода 1515 г. – 1521 г., на много малък остров в река Тежу, в чест на Първата експедиция на великия португалски мореплавател Вашку да Гама, проведена в периода 1497 г. – 1499 г.

Символите на европейските столици - част 2
Снимка: Елена Исаева

Кулата има изключителна архитектура в стил мануелин и символизира богатството и успеха на Португалската държава по време на Великите географски открития, когато мореплавателите откриват нови маршрути за корабоплаване и достигайки далечни отвъдморски територии ги основават като португалски колонии, а това донася огромни богатства от Индия и други далечни места.

През 1983 г. Белемската кула е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Днес това красиво архитектурно бижу е символ не само на столицата Лисабон, но и на цяла Португалия и се е превърнала в най – фотографираната историческа забележителнот в страната.

Най – голямата и най – висока църква във Виена се е превърнала и в най – посещаваната забележителност на австрийската столица. Това е Катедралата Свети Стефан, която е строена в периода от 1137 г. до 1147 г. Сегашният си внушителен вид в стил готика придобива през 1511 г. Заемайки място на малък площад, застанете ли до нея, ще се чувствате изключително малки и незначителни.

Символите на европейските столици - част 2
Снимка: pixabay.com

Виенското романо – готическо бижу е уникално със своя интериор, който е богат на произведения на изкуството. Във вътрешността на катедралата има 18 олтара, няколко параклиса, крипти и ансамбли от дърворезба. Позволете си удоволствието да  разгледате тези красиви произведения.

Бранденбургската врата е символ на германската столица Берлин. Строена е като Триумфална арка в чест на пруска победа през 1789 г. – 1791 г., като замисълът е бил това да бъде „ вратата на мира“. За съжаление, по време на Студената война, когато през 1961 г. е строена прочутата берлинска стена, архитектурният ансамбъл остава вмъкнат вътре.

Символът на Вечния град е Капитолийската вълчица. Бронзовата фигура, кърмеща митичните основатели на Рим, Ромул и Рем се намира в Капитолийските музеи на града.

В римската митология Ромул и Рем са синовете близнаци на весталката Рея Силвия и бога на войната Марс. Счита се, че Ромул е бил първият цар на Рим. Това е най – известната история в митологията, за отглеждане на деца от животни.

Спорен е периодът на създаването на самата скулптура. Днес вълчицата е символ не само на величествения Вечен град, но е и талисман на футболния клуб „ Рома“, а през 1960 г. става символът на Рим на Олимпийските игри, проведени в града.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин