Синеморец: Най-любимото синьо - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Синеморец: Най-любимото синьо
Автор: Мария Ангелова

В Синеморец е най-любимото синьо, както се пее в последната версия на „Нека бъде лято“. Защо ли? Защото от хълмовете на Синеморец се разкрива такава гледка към морето и хоризонта, сякаш гледате през широкоъгълен обектив на фотоапарат. А водата е толкова дълбока и синя, че погледът ти потъва в нея.


Поглеждате над мястото, където река Велека се влива в Черно море, с онази пясъчна коса, която сякаш се опитва да спре смесването на сладката и солената вода. Именно тук са онези повече от 50 нюанса на синьото, които се променят със светлината през деня. Тук е и плажът, на който ще откриете свободните души – нудисти и натуристи, тук-там някоя палатка. В тази част на (сине)морския бряг пясъкът е по-едър и има много миди.

Другият плаж – Бутамята – е с по-ситен пясък. Водата е чиста, има чадъри и шезлонги. И продавачи на царевица, които не крещят истерично и цинично по адрес на стоката си. И надпис: "Цици има по целия плаж. Пици - само при нас".

Ако сте от онези почиващи, които все ги сърбят ръцете нещо да правят, в околностите на Синеморец има скалисти и гористи местности, които само чакат своите откриватели. А разходка с лодка по Велека ще ви срещне с интересни растения и животни - за съжаление, много от тях застрашени. Разпитайте из селото и ще ви насочат откъде и как да намерите лодка.

И като казахме селото – да, Синеморец е село. Прилича на повечето черноморски села. И всъщност, това май му е най-хубавото. Няма шумни барове и дискотеки. Има само един бар на открито, в който музиката е деликатен фон за ухото и за приятелските разговори на по бира или коктейл. Бирата е на цени почти като в магазина. Ако ви се танцува – до бара е по-силна и има място да се поразтъпчете в ритъм.

Иначе кръчми и ресторанти – колкото искате. Някои – с интересни хрумки за обзавеждането и менюто.

Пътят Царево - Синеморец е с чисто нов асфалт, но на места е доста тесен. Километрите от София са 465 в едната посока, но всеки един си заслужава. Ако решите да отидете там, по-добре резервирайте предварително място за нощувка – селото е малко и местата свършват бързо. Май на много хора е любимо...

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Истинският Типун, 14.08.2013 | 14:56
ех, какви спомени имам и аз от този край. Що женички въргалях в пясъците там.
Desislava Stoyanova, 05.08.2013 | 13:18
Никога не съм ходила и сега направо съжалявам.
Абонирайте се за нашия бюлетин