Скритите бункери на Швейцария - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Скритите бункери на Швейцария
Автор: Peika.bg

Швейцария е страна, която е известна в нашето време като неутрална във военните конфликти. Всъщност, алпийската страна не е участвала в сражения от 200 години. Може би, заради това и интересно, че в тази планинска държава, всъщност има огромен брой укрепления, както и оръжия.

Около 300 хиляди бункера в Алпите са майсторски скрити от неприятелски взор и са били напълно подготвени да посрещнат с тежък картечен огън всяка евентуална атака.

36358

Големи пещери пък са прокопани в планините, за да служат като военновъздушни бази и хангари, а магистралите могат да се използват като писти за самолети.

36360

В миналото швейцарските наемници са били известни като най-непоколебимата и опасна армия в Европа. Днес населението на страната е отлично въоръжено, редовната армия е от 200 хиляди души, а заспасняците са около 3,6 милиона.

36361

Всеки от тях има право и държи оръжие в къщата си.

36357

В Швейцария има и голям брой скривалища от ядрена атака. Всичките 5100 такива частни и обществени убежища могат да скрият цялото население на страната, което я прави единствена по рода си.

36353

Днес повечето от бункерите са изоставени, някои са предоставени като домове за бездомници, а други са музеи или хотели.

36359

Швейцарските власти дори са искали да ги премахнат, но това е щяло да излезе по-скъпо, отколкото, ако просто ги поддържат. А и в начина, по който са скрити, има някакъв чар.

36355

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин