Слаб сити – из хипарията на САЩ - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Слаб сити – из хипарията на САЩ
Автор: Peika.bg
Слаб сити – из хипарията на САЩ
Снимка: wikipedia.org

Слаб сити може да ви заприлича повече на Холивудски декор, но всъщност е град на скитници и бедняци, превърнат в туристическа дестинация заради многобройните арт инсталации. 

Те са дело на местните жители и определено заслужават да бъдат видяни.

Слаб Сити е град в пустинята Колорадо и се намира в югоизточната част на Калифорния, САЩ. Името му идва от изоставените бетонни плочи след края на Втората световна война от казармите, които са се намирали там. Малка част от военните остават там и мястото се развива с времето като алтернативен град, в който жилищата не са такива, каквито си ги представяте.

Там местното население се състои от различни скитници, хипита, улични артисти, пенсионери и други, които няма къде да отидат и живеят от социлани помощи. Хората там живеят в ремаркета и импровизирани бараки без течаща вода или електричество, няма улици и адреси.

Слаб сити – из хипарията на САЩ
Снимка: wikipedia.org

Съо така обаче това е и място, където няма данъци или наеми. От друга страна, къщите са красиво декорирани като всички жители участват в процеса със собствените си ръце. Местните наричат своя град „последният свободен град в Америка“.

Жителите на Слаб Сити използват слънчеви панели или генератори, за да си набавят електричество, а най-близкият град, откъдето могат да си купят нещо или да получат колет. Той, от своя страна, се намира на около 5 км разстояние.

В момента Слаб Сити се населява от 150 постоянни жители през цялата година, но има и около 2000 заселници, които идват през зимата и се изселват на север през лятото заради високите температури.

Слаб сити – из хипарията на САЩ
Снимка: wikipedia.org

Слаб Сити е произведение на изкуството, като всичко в него е сътворено от подръчни материали и от хората, които го населяват. А най-голямата атракция в Слаб сити, заради която и много туристи посещават града, е Планината на спасението. Това е много шарено, боядисано с акрилна боя и изписано с библейски мотиви и цитати за възвишение, на върха на което има кръст. Тя е дело на един от жителите на Слаб сити – Леонард Найт, който посвещава последните години от живота си на това да я сътвори като посланието му, е, че най-важна е любовта.

Друга забележителност на Слаб сити е своеобразната арт галерия на открит, тъй като е дело на всички художници, населяващи причудливия град. Наричат я „Източен Исус“, а посланието и гласи: „Свят без отпадъци, където боклукът може да бъде превърнат в изкуство“.

В този град може да видите всичко – разчленени манекени, мамут, направен от произволни боклуци, стена от телевизори с цинични надписи, потънала къща, полилеи от пластмасови глави на гъски, ръчно изработена боулинг зала и какво ли още не.

Галерията е безплатна за разглеждане и е отворена 24/7 целогодишно.

Слаб сити има има и собствена библиотека, където ще откриете богат избор от книги, настолни игри, стари DVD-та и дори бар. Маси, столове и дивани също са разпръснати из цялата зона за тези, които искат да седнат и да се отпуснат.

Е, не е ли това едно наистин причудливо място, което си заслужаа да бъде посетено?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин