Спело – италианското бижу, изпълнено с цветя - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Спело – италианското бижу, изпълнено с цветя
Автор: Peika.bg
Спело – италианското бижу, изпълнено с цветя
Снимка: Allan Harris/Flickr

Характерно за целия италиански регион Умбрия е, че всяко следващо градче, през което минавате, е по-красиво от предишното.

След като стигнете до Спело обаче, ви гарантираме, че ще бъдете очаровани от градчето. Там ще намерите китни малки къщички, които се разстилат надолу по хълма, строго охранявани от запазенa градска стена с три извисяващи се кули и римски порти.

Препоръчваме ви да посетите това красиво италианско градче през пролетта или лятото, когато атмосферата е най-обаятелна. Именно тогава сред местните сякаш се започва едно негласно обявено състезание за това кой ще има най-много цветя около дома си. Тогава Спело буквално започва да ухае на цветя – жителите му изпълват тротоарите със саксии и кошници с цветя, които изпълват улиците с аромат и цветно настроение.



При възникването на населеното място по римско време, то било наречено Хистелум. Намирало се е в близост до стратегическо кръстовище за Перуджа по пътя Виа Гламини. От този период на Спело най-впеатляваща е Порта Венере, която е построена по времето на Август и е оградена с две кули с 12 страни. Те се извисяват в западната част на града, както и от самите градски стени.
Спело – италианското бижу, изпълнено с цветя
Снимка: Allan Harris/Flickr


Останалите забележителности в градчето се намират по протежение на Виа Кавур, която е и главната улица на града. Именно там се намира черквата Санта Мария Маджоре – църква с фино изваяна средновековна порта, която впечатлява най-вече със стенописите си. Наблизо се намират художествената галерия и още няколко красиви черкви, които си заслужават да бъдат посетени – Сан Андреа, Сан Лоренцо, Сан Клаудио и Тега Чапел.

Спело – италианското бижу, изпълнено с цветя
Снимка: Allan Harris/Flickr


Атмосферата на Спело е истинско удовоствие за всеки пътешественик. Когато се потопите в нея, ще усетите живота на местните. Няма да можете да спрете да се любувате на това как красивия мрамор, от който са построени сградите, придобива прасковено-розов отенък по изгрев и залез.
Спело – италианското бижу, изпълнено с цветя
Снимка: april/Flickr

С други думи – Спело е още едно от бижутата на Италия, които си заслужава да бъдат посетени.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин