Странни причини да ви глобят в някои страни - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Странни причини да ви глобят в някои страни
Автор: Peika.bg
Странни причини да ви глобят в някои страни
Снимка: pixabay

Независимо колко държави сте посетили до сега, няма как да не забележим някои различия и странни обичаи, порядки, а в случаи и законови разпоредби.

Странни закони има по цял свят, но някои от тях могат наистина да ни шокират. Ще ви запознаем с такива, които са в защита на природата, други са свързани с историята и културата на страната, а трети са просто шокиращи.

Сингапур 

В Сингапур дъвките са забранени през 1992 г., за да се поддържат улиците чисти. През 2004 г. законът е изменен и се разрешават дъвките без захар с определено съдържание на ксилитол и калциев лактат, които се признават за здравен продукт. Те могат да бъдат закупени в аптеките или стоматологичните кабинети, които имат специално разрешение за продажба.

Сейнт Лусия 

В островната държава Сейнт Лусия са забранени четките за нанасяне на пяна за бръснене, особено тези, които са произведени в Япония. Причината е, че в началото на 20-ти век те са носители на антракс. Смята се, че космите на четките били направени от козината на язовец. Въпреки, че от тогава е минало век, властите нямат намерение да променят закона.

Гватемала 

Гватемала забранява използването на свирки, които приличат на тези, използвани от полицията. Не се допускат, дори ако са детска играчка. С тази забрана правителството възпрепятства някой да се представи за служител на полицията.

Хавай

В Хавай забраните за слънцезащитен крем са свързани със съставките в него. Оксибензонът и октиноксатът са забранени през 2018 г., а авобензонът и октокриленът са забранени през 2021 г. В списъка с вредни съставки влизат и вазелинът и титановият диоксид. Смята се, че всички те са вредни за морските животни и организми, както и че са причина за унищожаването на кораловите рифове.

Китай

През април 2011 г. в Китай влиза в сила забраната за заснемане и разпространение на филми, които са свързани с пътуване във времето. Смята се, че подобни филми популяризират вярвания в феодализъм, суеверие, фатализъм и прераждане, както и че често включват личности и събития от реалния живот.

Канада

Ако решите да продавате стоки втора употреба в Канада, ще трябва внимателно да проучите дългия списък от забрани и препоръки. Част от продуктите, с които трябва да внимавате са колички, градински светлини, щори, хокейни каски, MP3 плейъри и др. Използваните матраци, включително и надуваеми, както и спалните чували трябва да имат специален сертификат, потвърждаващ, че артикулът е почистен и дезинфекциран.

Ванкувър

От март 2014 г. във Ванкувър е забранено да се монтират кръгли дръжки на входните врати. Законът има за цел да защити правата на възрастните хора и хората с увреждания, тъй като те могат да имат затруднения при хващането и завъртането на този вид дръжки.

Козметични продукти с микро гранули

Ексфолианти, душ гелове и пасти за зъби са основните козметични продукти, които могат да съдържат микро гранули. Попадайки в канализацията, те са твърде малки, за да бъдат уловени от филтрите, а достигайки до водните басейни могат да бъдат погълнати от много животни. Забрана за подобни козметични продукти има в Канада, Англия, Италия и Швеция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин