Къде се намира домът на Света Богородица - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде се намира домът на Света Богородица
Автор: Катя Томова

Знаете ли, че можете да посетите къщата, в която се смята, че е живяла Дева Мария в последните си години?

Къщата, за която се предполага, че е на Богородица, е закътана в парка и природен резерват на планината Коресос, Турция. Намира се близо до древногръцкия град Ефес, на около 100 км южно от днешен Измир. Смята се, че в тази постройка светата майка изживява последните си години, настанена тук от Свети Йоан. Къщата е почитана и от католици, и от мюсюлмани. 

Археологическите проучвания датират сградата от 6-и или 7-и век, но тя е разположена върху много по-стара структура, която някои определят като дома на Богородица. 

Постройката от обикновени камъни е открита благодарение на сестра Ан Катрин Емерих. Ан е монахиня с физически увреждания, които не й позволяват да пътува през целия си живот. Въпреки това тя успява да опише подробно всеки детайл от къщата през 1812 г. пред автор, описал историята в книга. Това се случва по време на транс, в който монахинята изпада, и й дава възможност да „види” къде се намира обиталището на Дева Мария.

Шест години по-късно френски свещеник открива мястото, използвайки книгата като пътеводител. Откритието не е прието сериозно, докато десетилетие по-късно двама мисионери не се натъкват на къщата. Те отново си служат с книгата като гид. Мисионерите научават, че хората от съседните села почитат руините от векове, правят поклонения и се молят там.

През 1891 г. игуменът на манастир в Измир праща монаси, които потвърждават съвпадането на основите на къщата с описанието на сестра Емерих. За доказателство се счита и фактът, че когато Свети Йоан Богослов е по тези места, Иисус го моли да се грижи за майка му – следователно Дева Мария също живее в околността. 

Днес голяма част от къщата е реставрирана, като е построен и малък параклис. Отредени са места за оставяне на писмени молитви, свещи и други спомени. Смята се, че на молитвите ще бъде отговорено в срок от 40 дни до 9 месеца. Стената е почти покрита с желания, писани на десетки езици. Туристите и поклонниците имат възможност да вземат от светената вода, идваща от извора в основата на параклиса, и да я отнесат вкъщи след пътешествието си.

Тук целогодишно идват на посещение благочестиви мюсюлмани, любопитни скептици, отдадени на вярата си католици, дори папи. Католическата църква не изразява становище, че това наистина е къщата на Богородица, но не го и отрича – определя мястото за „свещено”. 

Всяка година на 15-и август (Успение Богородично) католици, православни християни и мюсюлмани се събират и се включват в тържествените служби. Това е събитие от изключителна рядкост, където и да било по света. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин