Тенджин Мацури или божеството на науката и изкуствата - Осака - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тенджин Мацури или божеството на науката и изкуствата - Осака
Автор: Елена Исаева

Осака е един наистина красив и пленяващ град, историческата столица на Япония. Разположен е на остров Хоншу, на устието на река Йодо. Градът и регионът около него са важна сухопътна връзка на Япония с Корея и Китай. През Средновековието Осака е бил важен търговски и занаятчийски център.

В Осака има забележителни исторически сгради и паметници на културата. Една от най – интересните сгради в цяла Япония е дворецът „Озакажо“. Изиграл е основна роля при обединението на Япония през 16 век. Днес той е отворен за посещения. Сградата е красива, както отвън, така и отвътре. Друга интересна забележителност е аквариумът, който е един от най – големите публични аквариуми в света.

Тенджин Мацури или божеството на науката и изкуствата - Осака
Снимка: pixabay.com

В наши дни Осака е център на множество високотехнологичните постижения, на историята и изкуствата. Тук, както на много други места в Япония, се провеждат редица интересни фестивали. Те са много забавни и в повечето случаи продължават по няколко дни. Един такъв фестивал е Тенджин Мацури. На японски думата „мацури“ означава фестивал. Провежда се в края на месец юли в Осака. Това е един от най – хубавите летни празници. Представя японската религия, култура, история и фолклор по един наистина впечатляващ начин. Почитат се божествата на науката и изкуствата, олицетворявани от учения политик, поет и калиграф Сутавара Мичидзане. В негова чест церемониите на празника се извършват в храма „Тенмангу“.

Тендин Тенмангу е божество на литературата и стипендията, на академичните постижения, закрилник на студентите и учениците. Изплашените ученици и студенти, често го посещават преди предстоящи изпити. Събират се на огромни тълпи, за да се помолят за успешно вземане на изпити, както и да се повеселят преди самите тях.

Тенджин Мацури или божеството на науката и изкуствата - Осака
Снимка: pixabay.com

Фестивалът се провежда в няколко дни, като в първия ден се правят вълнуващи подготовки. Изграждат се импровизирани сцени за куклен театър, бият се барабани „тайко“ за известяване на предстоящия празник. Същинското шоу продължава на втория ден. Стотици хора се стичат в преминаващи процесии от храма „Тенмангу“ до моста Тенджинбаши, облечени в стила на императорския двор от периода межу VIII и XII век. Качват се в предварително украсени лодки, които заблестяват от светлини, осветени от факли. Това е така наречената процесия Фунатогио, която се придвижва по река Отава. Изградени са многобройни павилиони покрай реката, които предлагат на посетителите храна, напитки, лакомства и редица други развлечения. Когато процесията с божествата преминава край тях, всеки един павилион загасва светлините и притихва в почит към тях.

При завръщането на процесията Фунатогио в края на церемонията в храма, всички ръкопляскат, наддавайки огласяващи викове, известявайки „Осака ики“, или очарователния начин на живот в Осака в периода „Едо“ -  1603 – 1867 г.

Този празник е наистина от огромно значение за японците, тъй като те много силно почитат учителската и начуната работа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин