Топ 10 дестинации от филми - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 дестинации от филми
Автор: Кристин Станкова
Топ 10 дестинации от филми
Снимка: Thinkstock/Guliver

Поне веднъж ви се е случвало да гледате филм и да си кажете – искам и аз да бродя из тез неземни красоти! За ваше успокоение, много от филмите, в които искате да бъдете, са снимани на реални места.

1. "Мама Мия!" – Скопелос, Гърция

Идеалното място за безнадеждни романтици. Белите къщички с керемидени покриви, окичени по хълма на брега на морето... За специалния вид фанатизъм, винаги може да си организирате сватбата в малката църква Агиос Йоанис на високата скала. Предупреждение – пространството вътре далеч не е толкова много, колкото го представя Холивуд, затова пък стъпалата до върха са.

2. "Смело сърце" – Шотландия

Ако някога сте се чудили защо, за бога, Мел Гибсън ще даде живота си за това парче вечно подгизнала земя, трябва определено първо да я видите. Селца с малки старомодни къщички, някои даже си имат собствени кули; планини, които ви карат да се чувствате на предела на света. За тези, които държат на историческа достоверност – направете си разходка до Стърлинг, където се е провела една от най-емблематичните битки за шотландската независимост.

3. "Междузвездни войни"/ "Похитителите на изчезналия кивот" – Тунис

Спилбърг и Лукас харесват Тунис, вие нямате право на друго мнение. Няма друго място, което може да се похвали, че е едновременно Татуин (планетата е кръстена на истински град!) и мястото, където доктор Джоунс търчи след отмъкнатата в кошница Мариън. На остров Джерба е къщата на Оби-Уан Кеноби, която е всъщност рибарски склад. Пустинното иглу на Люк Скайуокър е на 35 км от град Тозур, за жалост залезите не включват две слънца, но и с едно е приемливо. Измисленият град Мос Еспа е сцена построена в пустинята специално за Лукас и въпреки че голяма част от местните никога не са гледали Междузвездни войни, те са оставили изкуствения град като атракция.

Снимка: Вячеслав Стоянов

4. "Хобит"/ "Властелинът на пръстените" – Нова Зеландия

Питър Джаксън смята Нова Зеландия за идеалната Средна земя. Ние ще се съгласим, имайки предвид, че пустинята Рангипо е Черната порта на Мордор, а река Пелоръс е подходяща за бъчва-каяк с компания джуджета. И ако се разходите до Матамата, ще имате възможност да се напъхате в 44 дупки, принадлежащи на дребосъци с космати крака, както и да пиете една графска бира в кръчмата Зеления дракон.

5. "Карибски пирати" – Сейнт Винсент и Гренадини

Тук няма много какво да се каже... Едно бързо търсене в Гугъл ще ви убеди, че това е раят на земята и няма никаква причина вие да не живеете там до края на света. Палми, водопади, неестествено чиста вода и изгарящ очните ябълки пясък. Да пита човек защо капитан Джак и компания просто не си седят на плажа, пиейки ром, без да се занимават с глупости... Макар че това може би не е най-добрата идея, поне през част от годината, когато островът става част от ураганната магистрала.

6. "Последният ергенски запой 2" – Банкок, Тайланд

Банкок е далеч по-съмнителната и потенциално нелегална версия на Лас Вегас. Идеалното място за ергенски запой. Най-подходящо е сред червените фенери на Сой Каубой, особено Кактус и Талик баровете, които се появяват във филма. За по-спокойно изживявания посетете псевдо червените фенери на Сукхумвит 7/1, където спокойно може да седнете и да пиете по едно, докато осмисляте живота си. За изтрезняване на сутринта се препоръчват екстремни изживявания като разходка с моторна лодка по река Чао Прая и панорамата на хотел Лебуа на Стейт Тауър.

7. "Високосна година"/ “Послепис: Обичам те" – Ирландия

Има причина страната на лепреконите да се появява редовно в романтични филми – безумно красиво е и дори отвратителният вятър не може да промени това. От дъблинските пъбове до езерата и мистериозните замъци до островите Аран със зашеметяващите си отвесни скали. За разходки се препоръчват руините Дънмас и малките градчета Уиклоу и Енискери.

8. "Звукът на музиката" – Залцбург, Австрия

Един от най-известните мюзикъли в историята на историята, любим на милиони луди хора по цял свят. Ако затананикате избирателно някоя мелодия от филма, има шанс до 30 секунди да имате цял хор с ентусиасти, които да ви пригласят. Дворецът Леополдскрон е резиденцията на Фон Трап, Фалзенрейтшуле е мястото, където Барон фон Трап изпълнява “Eделвайс, а беседката в парка, където чувате “Sixteen going on seventeen” може да бъде намерена в парка на замъка Хелбрун.

9. Поредицата за Джеймс Бонд – Монте Карло, Монако

С площ от главозамайващите два квадратни километра, Монако се опъва на множество туристи с размерите си. Ако все пак решите да приемете това предизвикателство, задължително трябва да посетите Казино Монте Карло. Не гарантираме, че ще се натъкнете на шпионски интриги, но определено ще сте на място, където са снимани такива.

10. "Лара Крофт: Томб Рейдър" – Храмът АнгкорУат, Камбоджа

Най-големият религиозен център в света, съществуващ от около 9 века и чудо на Кхмерската империя, храмът Ангкор Уат е толкова стар, че корените на дърветата са почнали да налазват стените. Внимавайте да не си навлечете ненавистта на местните власти, карайки местните да носят виетнамски шапки или причинявайки твърде много холивудски разрушения, иначе би трябвало всичко да е наред.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин