Топ 10: любопитни и малко известни факти за Прага - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10: любопитни и малко известни факти за Прага
Автор: Peika.bg
Топ 10: любопитни и малко известни факти за Прага

Прага ви е приготвила чувал с изненади, колкото и добре да я познавате.

Ето някои от любимите ни любопитни факти за столицата на Чехия, които да знаете преди да я посетите (отново).

1. Според Книгата на Гинес в Прага се намира най-големият замък в света – на площ от 72 декара, дами и господа, това е Пражкият замък.

2. Градските легенди разказват, че след един от първите си големи концерти в посткомунистическа Прага, музикантите от Rolling Stones споделили на тогавашния президент Вацлав Хавел, че много харесват Пражкия замък, но е жалко, че не се вижда нощем. Президентът по това време имало доста по-сериозни проблеми (като справяне с проблемите на новата демократична държава), затова музикантите предложили да платят за артистично нощно осветление на известната забележителност. Така и станало – те платили 32 000 долара и техният сценичен осветител създал художественото осветление на замъка.

3. На всеки час прочутият астрономически часовник Орлой отбелязва точно време с процесия от 12-те апостоли и със Смъртта, която отброява часовете.

4. Като стана въпрос за Орлой, можете да го посетите не само в Прага, но и на хиляди километри на изток – в Сеул. Репликата на сградата работи като ресторант и експозиционен център.

Топ 10: любопитни и малко известни факти за Прага

5. Причината еврейският квартал на Прага да не е разрушен по време на Втората световна война е, че, както се твърди, Хитлер планирал да се пенсионира в Прага, а еврейският квартал Йосехоф да бъде превърнат в музей на една изчезнала раса.

6. Карловият мост е открит точно в 5:31 часа сутринта на 9 юли 1357 г. Причината е, че тогавашният крал бил маниак на тема астрология и нумерология и държал да има симетрия в цифрите 1-3-5-7-9-7-5-3-1.

Топ 10: любопитни и малко известни факти за Прага

7. Най-тясната уличка в Прага не само е едва 50 см в най-тясната си част, но дори си има и светофар, за да не се заклещят минувачи, тръгнали едновременно от двете й страни. Казва се Винарна Чертовка и се намира близо до Карловия мост.

Топ 10: любопитни и малко известни факти за Прага
Снимка: Paul Arps

8. Обичана и мразена, Телевизионната кула на Прага е вероятно най-известна с черните лазещи бебета – скулптури от Давид Черни. Малцина знаят обаче, че в кулата се разполага хотел с една стая, в който можете да нощувате с гледка от 70 м над Прага.

9. След убийството на Джон Ленън през 1980 г., на стената срещу Френското посолство в Прага е нарисуван негов портрет. Въпреки нееднократното боядисване на стената през годините, тя си остава стената на Джон Ленън и винаги е покрита с текстове от песните му, цитати и негови изображения. Намира се в Мала Страна и днес е символ на свободата. Самият Джон Ленън никога не е посещавал Прага.

10. Прага е първата столица на дръжава от Източния блок, която след края на комунизма има ресторант със звезда Мишлен.

Вече ви се ходи в Прага? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин