Топ 10 забележителности в Атина - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 забележителности в Атина
Автор: Кристин Станкова
Топ 10 забележителности в Атина

Атина... Най-великият град в историята, люлка на демокрацията, която днес така безочливо потъпкваме, и място, където Сократ е „развращавал младежта“. 

Днес тази младеж съвсем успешно се развращава и сама, а Атина си остава все така традиционно бяла с щипка прах, който да ви влиза в сандалите.

Ако сте се запътили натам, задължително трябва да минете през тези забележителности в Атина:

1. Акропола

27240

Може би дори няма нужда да го споменаваме, имайки предвид, че буквално е 8-то чудо на Античния свят, а Партенона е потенциално най-плагиатстваната в архитектурно отношение сграда на планетата. Новият Музей на Акропола си има очарователен ресторант и цял празен етаж, отреден за Елгинските мрамори – колекции от мраморни статуи, някога част от Партенона, но коварно придобити от британския Лорд Елгин. Днес се помещават в Британския музей в Лондон, но гърците, разбира се, си ги искат обратно.

Вход: 12 евро. Работно време и друга полезна информация тук.

2. Хълмът Ликавитос

27244

Огромна каменна маса, издигаща се по средата на Атина, откъдето се открива панорамна гледка към града. Бонус към романтичната ви разходка са кафето и църквата, а ако чукарите ви се опрат - влакче ще ви качи до върха.

3. Площад Синтагма

4073

Раят за всеки един заблуден турист – място, претъпкано с хора, шум, хаос и потенциално горещина. Разбира се, трябва да споменем факта, че е ядрото на градския транспорт и оттам може да стигнете навсякъде, свързан е с най-главната търговска улица Ерму; там е и сградата на Парламента, където стражите имат цял ритуал на тропане и въртене на пушки, както и Гробът на Незнайния войн.

4. Националния исторически музей

27246

Ако по някаква необразима причина ви втръсне от древности, в Националния исторически музей се съсредоточават върху по-рядко възпяваната част от гръцката история – от Средновековието до модерните времена. В сградата се е помещавал дори Парламентът за около 60 години. Информация за билети, работно време и др. тук (гръцки). Вход: 3 евро. Затворен в понеделник.

5. Храмът на Зевс

27242

Не много е останало от това чудо на античното строителство, но напълно достатъчно, за да го погледнете със завист и да сбърчите нос с ясната идея, че вие сте точно толкова важни и заслужавате храмове във ваша чест.

6. Древната Агора

27245

Потенциално вдъхновила фобията, с която дели име, тази зона е сърцето на древна Атина. Всеки, който е имал да върши нещо по онези времена, е притичвал по сандали през района с мръснобялата си роба, докато магарето му се е опитвало да краде от чуждите торби. Агората е осеяна със статуи, храмове и даже е оборудвана с първия по рода си мол – Стоа на Аталос.

7. Квартал Плака

27243

„Кварталът на боговете“ е достатъчно показателно определение. Древната зона се намира в североизточните поли на Акропола и е осеяна с китни, тесни улички с павета, които ще ви донесат изключителна болка. Разбира се, си струва, особено ако седнете в някое малко ресторантче да вкусите нещо традиционно... за предпочитане – не гирос.

8. Храмът на Посейдон

27247

Добре, тук малко поизлъгахме... Храмът се намира на около 70 километра от Атина, на най-южния край на полуостров Атика, но ако имате възможност, задължително трябва да се метнете до там. Споменат още в Омировата "Одисея", това е едно най-красивото място, откъдето да гледате залеза над Егейско море.

9. Кино Тисейон

27241

Въпреки, че гледката към Акропола е малко разсейваща и дори от части обезмисля кино изживяването... Но ако успеете да се въздържите от замечтано блеене кълм хълма, ще можете да се насладте на всичко от черно-бели холивудски класики до нови релийси в едно от най-добрите открити кина в света.

*

10. Музей Бенаки

27238

Антроположки рай, този музей събира в себе си култури, които при други обстоятелства биха се изтребили – от Китай и Южна Америка, през коптите и ислямските култури... има и манекени, облепени със стикерчета на крокодили. Работно време, билети и друга полезна информация тук.

*

Вижте и три интересни идеи за Атина с деца и не пропускайте да откриете тайните на подземията на Атина.


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин