Откриха 1500-годишна църква край Бургас - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откриха 1500-годишна църква край Бургас
Автор: Peika.bg

Днешният бургаски квартал Крайморие се намира на полуостров Форос – мястото, където преди векове се е разполагала древната крепост с пристанище Порос (или Бургос) – предшественика на съвременен Бургас.


През 2014 г. археолозите от Регионалния исторически музей – Бургас откриха раннохристиянска църква, най-вероятно епископска. На същото място вече са частично разкрити крепостна стена, кули, луксозна римска вила на брега на морето.

Новооткритият храм е с дължина 19,5 м и ширина 14 м. Напълно е запазена оригиналната подова настилка от керамични плочи в част от църквата.

Установено е, че базиликата е имала два входа – централен от запад и по-малък от юг. Към страничните кораби са водели и вътрешни входове, които също са напълно запазени. Стените на храма са сравнително добре запазени на височина до 90 см.

На този етап от проучванията може да се каже, че храмът е построен в края на V - началото на VІ в.

В резултат на разкопките са открити керамични лампи, фрагменти от декоративна мраморна украса, цели керамични съдове, над 500 бронзови монети, мраморна колона, напълно запазен мраморен съд за светена вода. Всички находки се съхраняват в Историческия музей в Бургас.

Разкритията от 2014 г. са изключително важни - в Бургас досега няма открит подобен паметник - християнски храм с толкова ранна датировка. Единствената църква, по-скоро параклис, открита до този момент, е тази при Сарафово, която е датирана като много по-късна – от началото на ХІІ в.

Новооткритият паметник добре илюстрира мащаба на крепостта Порос. Християнският храм е още едно доказателство за мащабите на крепостта през късната античност и нейното голямо значение.

В последните дни на проучванията бе открита погребална камера пред олтарната част на храма. Тя е на дълбочина 1,20 м от подовото ниво и бе изцяло покрита с керамични плочи, запечатани с хидрофобен хоросан. Първите предположения са, че тук е погребано духовно лице с висок ранг в църковната йерархия. Интересен е фактът, че намереният скелет е с ръст над 1,90 м. – направо гигантски за онези времена, когато 90% от мъжете са били високи около и под 1,70 м.

По-рано, през 2013 г. на полуострова беше намерен изключително рядък печат с изображение на Богородица, с който се е подпечатвала кореспонденцията на константинополския патриарх. С разкриването на епископската църква става ясно, че именно нейният главен свещеник е писал и получавал писма от патриарха.

Предстои почистване на находките и тяхната консервация, както и проектиране на реставрацията на храма.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин