Топ 25 на десертите, които да опитате из Европа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 25 на десертите, които да опитате из Европа
Автор: Мария Захариева
Топ 25 на десертите, които да опитате из Европа

Кой ли не обича да похапва сладичко? Да вдигне ръка! А който не обича да похапва десерти, докато пътешества из Европа - да вдигне и двете. Или направо да напусне залата.

Защото днес сме решили да сложим малко ред в сладката страна на нещата. И да си направим списък с любимите ни десерти от пътешествията ни из Стария континент. Или с бъдещите ни любими десерти, които предстои да опитаме при следващото ни пътуване.

И за да не се сбият вкусовите ни рецептори за това кой е по-по-най десертът на Европата - уточняваме: не сме ги подреждали нито от най-любимия нататък, нито наобратно. Защото и ние не знаем кой ни е най-любимият. Трябва ли да е само един? А не може ли всички? Представете си, че сте в някоя джелатерия в Рим, стоите пред витрината със стотина различни вкуса сладолед - и симпатичния италиано отсреща ви казва, че трябва да си изберете само един вид!  ?!?!?! Да, да! За нас - от всички. Ако може - по много.

Италия

- Джелато - италианската версия на сладоледа с безобразие от вкусове, които дори не сте си представяли, че съществуват.

Топ 25 на десертите, които да опитате из Европа
Снимка: джелато

- Тирамису - знаете си, че иде реч за италианска любовна история между бишкоти, белтъци на сняг с маскарпоне и бой между кафе и какао за повече драма.

- Семифредо - по-малкият, полузамръзнал, декадентски въздушен брат на джелатото, който често бие батко си в борбата за място в менютата на италианските ресторанти.

- Панна Кота - името значи “сготвена сметана”, но всъщност сметаната и млякото само са постоплени със захар и желатин и овкусени с каквото му е хрумнало на готвача (класиката е с ванилия). Изстиналото желирано кремче често се сервира с някакъв сос като карамел или шоколад, или пък с плодове.

Франция

- Крем Брюле -  опакият френски брат на крем карамела (карамелът е отгоре, като хрупкава коричка), според някои източници всъщност имал английски корен, а пък братовчед му е испанският крем Каталана (за него като пристигнем след малко в Испания).

- Тарт Татен - друг опак френски десерт, където ябълки се карамелизират в масло и захар, преди да бъдат нежно загънати в тесто и изпечени. И тук частта наопаки приключва - изпеченият десерт се обръща и чак тогава се реже и сервира. Топката ванилов сладолед не е задължителна, но пък са такава хубава двойка. Пу-пу, да не им е уроки!

- Макарони - изисканият брат на нашенските целувки е един от визуално най-привлекателните френски десерти. Цветните хрупкави половинки от белтъци, захар и бадеми биват слепени в сандвич, най-често с крем от масло със захар или конфитюр.

Топ 25 на десертите, които да опитате из Европа

- Профитероли - в България май сме по-запознати с еклерите, та да кажем просто, че това са малките топчести братчета на еклерите.

- Клафути - френският кулинарен гений се е проявил на макс и е гушнал пресни плодове (череши например) в смес подобна на тази за крем карамел. А след това ги е изпекъл. По-гениално от това - няма накъде!

Испания

- Крем Каталана - испанският братовчед на брюлето, се перчи със средиземноморски цитрусов привкус (кора от портокал или лимон) и лек аромат на канела.

- Чурос - хрупкави и кльощави (тънки и дълги) братовчеди на нашите тулумбички, които, вместо удавени в захарен сироп, се сервират с горещ шоколад. Любимо лакомство по многобройните испански панаири.

Топ 25 на десертите, които да опитате из Европа

Португалия

- Паштел де ната/Паштел де Белем - може би най-популярният десерт в Португалия е рожба на монасите йероними в градчето Белем (близо до Лисабон) и представлява кошничка от многолистно тесто, пълна с нещо подобно на крем карамел с една идея портокалова кора, канела и ванилия. Една от от най-популярните атракции в Белем/Лисабон е сладкарницата Фабрика де Паштеиш де Белем.

Топ 25 на десертите, които да опитате из Европа

- Кейжада - ако се отбиете до португалската перла Синтра, не пропускайте тамошната кейжада - представете си кошничка от листи за баница с пълнеж, в който има и местно сирене, малко ала чийзкейк.

Турция

- Баклава - пресчакаме подробностите за рецептата от страх да не започне трета световна война. Нали знаете, и у нас всяка баба си има своя рецепта, и бабината ми е по-по от бабината ти и така нататък.

- Сутляш - нашенското си мляко с ориз ама със стафиди, ядки и други разни бабини деветини.

- Дондурма - турският брат на джелатото, който по уличните сергии се сервира с доста атрактивно шоу.

 Австрия

- Ябълков щрудел - според една приказка, ябълковият щрудел изживял своя бум при турската обсада на Виена, защото се приготвя с кори, подобни на тези за баклавата.

- Торта Сахер - яка (ами твърдичка си е) шоколадова торта, според рецептата имало и тънък слой кайсиев мармалад (тънък ще да е бил, наистина, щом не сме разбрали), а цялото чудо е донашоколадено с богата шоколадова глазура.

 

Топ 25 на десертите, които да опитате из Европа

 Великобритания

- Банофи пай - десерт с банани, тофи и сметана върху традиционен блат или блат от натрошени бисквити. Според легендата някакви английски готвачи го сътворили погрешка, докато  се опитвали да поправят някакъв американски тофи пай.

- Пържен марс, сникерс и други подобни - това чудо на британската фаст-фуд кулинария участва в класацията, защото е доста необичайно, но пък доста популярно на Острова и може би ще ви е интересно да го опитате. Доста е тежичка тая дълбоко панирана сладост и може да не ви стане любимият десерт, но ако сте приключенски насроени или просто любопитни - пробвайте!

Топ 25 на десертите, които да опитате из Европа
Снимка: Peter Shanks
Снимка: Peter Shanks/flickr  

 Германия

- Сладкиш/Торта Шварцвалд (Черна гора) - многослойна торта от Бавария, в която по немски дисциплинирано се редуват шоколадови блатове, бита сметана и череши.

- Берлински понички - от онези, които, вместо дупка, в средата си имат разкошен пълнеж от конфитюр или мармалад, а отгоре са посипани със сняг от пудра захар. Типични са за Северна Германия.

- Щолен - нещо като кекс/козунак със сушени плодове и марципан, обикновено покрит със захар.

Топ 25 на десертите, които да опитате из Европа
 

Гърция

- Локумадес - топки от пържено тесто, в захарен сироп или мед, поръсени с канела, а понякога и със сусам.

Топ 25 на десертите, които да опитате из Европа
Снимка: Gary Stevens
Снимка: Gary Stevens_flickr

- Кадаиф със сладолед - по информация на нашия таен агент на остров Крит, това е любимата отровно сладка глезотия на местните. Ако някой иска да поспори, че това е турски десерт - да отиде да се обяснява с хората в Крит. Ние космополитно си го обичаме с всякакъв паспорт.

А вие имате ли си любими десерти с международен паспорт?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин