Триер – най-старият град в Германия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Триер – най-старият град в Германия
Автор: Peika.bg
Триер – най-старият град в Германия

Най-старият немски град Триер е перфектното място за зимна екскурзия без тълпи от туристи и с интересни музеи.

Той се намира на западния бряг на река Мозел в долина между покрити с лозя хълмове в провинция Рейнланд-Пфалц, която е почти на границата с Люксембург.

Интересен факт е, че градът е изключително богат на история, тъй като крие в себе си част от наследството на тревери, римляни, гали, франки и хуни. Името му идва от галското племе тревери, подчинени от Юлий Цезар около 50 г. н. е. По-късно император Август решава да прекръсти града на Аугуста Треверорум, което в буквален превод значи „град на Август в страната на треверите.

Триер – най-старият град в Германия


Там може да намерите древни руини, музеи, паметници, кокетни къщички, тихи улички и красиви паркове. Една от най-големите забележителности там е къщата-музей на Карл Маркс, тъй като Триер е неговият роден град.

В това немско градче се намират и най-старите градски порти в света – Порта Нигра и най-старата катедрала в света „Св. Петър“. Много са историческите паметници от различните епохи в Триер, но най-известният от тях е Порта Нигра, която е символ на града и е вписана от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. Тя е висока близо 30 м и е построена през 180 г. от огромни каменни блокове, без да се използва цимент.

Сред забележителностите, които със сигурност трябва да посетите, докато сте там, са още амфитеатъра и римските терми, раннохристиянската базилика на Константин Велики, дворецът на райхсграфовете Кеселщат, както и катедралата Св. Петър.

Струва си също да се видят водопадите в центъра на красивото градче Саарбург, разположено на хълм край река Мозел, който се намира на 20-ина км от Триер, но най-красивата гледка в района безспорно са залезите край реката в компанията на лебедите. Тогава човек най-добре може да се гмурне в атмосферата на една стара Германия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин