Шарпланинско-положки туристически район - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шарпланинско-положки туристически район
Автор: Peika.bg

Положката долина е разположена между Шар планина, Букович, Сува гора и Зеден. Общата площ на района на Полог е 1475 km/2 и се намира на надморска височина между 300 и 2747 km2. Пологската котловина се простира в посока североизток югозапад и е разделена на Горен Полог (около 718 km / 2-45%) и Долен Полог (около 855 km / 2 -55%).

Границата между тях е река Боговинска, ляв приток на Вардар. Центърът на Горни Полог е Гостивар, а центърът на Долни Полог е Тетово.

Положката котловина има висока гъстота на населението от над 200 жители на 1 km2. С гъстота от 200 жители на 1 км2 е една от най-гъсто населените котловини в Република Македония. Площта на равнинната част на долината е 373 km/2. Ако се анализира равната част, тя се намира на височина от 400 до 600 метра.

От туристическа гледна точка, регион Полог изобилства от природни и културно-исторически забележителности, които са в основата на голям брой туристически обекти, предназначени за различни целеви групи. Положката котловина има какво да предложи като интересно туристическо място в Република Македония. Долината е заобиколена от много високи планини, има редица културни и исторически обекти, духовни и сакрални сгради, живи обичаи, традиционни занаяти, местна традиционна храна и други туристически ценности.

Ето защо, ако сте наблизо в котловината Полог, не пропускайте да посетите старата част на Тетово, Тетовската крепост, манастира Лешок, Шарената джамия с хамам, Арабати Баба теке, Каменянските водопади, Банице - извора на река Пена, Вратница Планинско езеро, Попова Шапка, Лесница Желък, Три води, Люботен, Маздраца и др.

Ако пътят ви отведе до Горен полог-Гостивар, първият град на река Вардар има какво да ви предложи. Гостиварчани са най-гостоприемните хора у нас и ще направят всичко, за да се чувствате комфортно в техния град.

Основният символ на град Гостивар е часовниковата кула. Гостивар предлага възможността да се насладите на красотите на старата архитектура като Бегската къща, къщата на Ахмед Чако, Медресето, Часовниковата кула или Успение на Света Богородица. Във всяка сграда се преплитат много легенди и истории.

Гостивар е място, където можете да опитате най-красивата традиционна храна, но и прочутите гостиварски баклава и боза. Кейът на река Вардар е чудесно място за разходка и отдих. В централната част на града, църквата "Света Богородица" и медресето с часовникова кула от османския период със сигурност ще задържат вниманието ви.

Ако времето ви позволява да останете по-дълго, то страхотно място за посещение е соло Вруток, където се намират изворите на най-голямата ни река. Вруток е идеално място да опитате качествена речна пъстърва, която можете да опитате в някои от многото заведения в непосредствена близост до изворите на река Вардар.

За любителите на чистия планински въздух и красивите панорамни пейзажи може да се насладите на село Долно Желовце. Долно Желовце разполага красива селска църква и манастир, за гостите има етно ресторант, на който в страхотна атмосфера можете да се насладите на красива обстановка. В околностите на Гостивар се намира една от най-красивите пещери в Република Македония. Става дума за красивата пещера, разположена на планината Букович близо до село Гьоновица.

За любителите на чистия планински въздух и красивите панорамни пейзажи можете да се насладите на село Долно Зеловце. Долно ловеловце разполага с красива селска църква и манастир, има етно ресторант за гостите, където можете да се насладите на красив престой. В Гостивар се намира една от най-красивите пещери в Република Македония, намираща се на планината Букович близо до село Гьоновица.

Автор: Професор Дарко Оносимоски

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин