Невероятната история на твореца на пещери - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Невероятната история на твореца на пещери
Автор: Катя Томова

Много са проявленията на творческите натури, но с необичайното си хоби – изработка на пещери – скулпторът Ра Пулет засенчва повечето. Със собствените си ръце и с помощта единствено на кирка и ръчна количка, той изкопава и оформя невероятно красиви гледки в скалите на Ню Мексико, САЩ.

Преди да открие своето призвание, Ра има съвсем различен живот. Той отпада от училище, уволнен е от флота и кръстосва с години Америка. Работи като пощальон, охрана, чистач, дори фермер. 67-годишният Ра разбира за таланта си неочаквано. По време на работата му в Диксън като изкопвач той осъзнава, че иска да твори – да създава с ръцете си изящество, и то не какво да е, а под формата на пещери. 

Първата пещера, която Ра изработва през 1987 г., се нарича "Стая на сърцата”. Намира се в Аройо Секо и за отрицателно време събира множество посетители. Всички са изумени от таланта на Пулет. Дори се налага, няколко години по-късно, пещерата да бъде затворена. Самият Ра споделя, че тълпите от хора са прекалено големи и съществува риск за безопастността. 

Малко след първата изработка скулпторът е нает от любители на изкуството да направи други пещери. Скоро става ясно, че той не може да работи за други хора, защото се появяват творчески различия. Ра е човек с артистичен дух и предпочита да работи без графици и планове, а чакайки вдъхновението да го осени. По думите му той започва даден проект импулсивно, без да знае как точно ще се развие. В процеса на изработка се появяват идеите. Скулпторът предпочита да работи сам, в компанията единствено на кучето си.  

За 25 години Ра изработва 14 пещери. Удивителното му занимание е предадено чрез документалният филм на Джефри Кароф – „Копач на пещери”. Филмът е предхождан от 10 години разучаване, до заснемането си през 2010 г. и е сред номинираните за Оскар. 

В момента Пулет работи върху 10-годишен проект. Самият той обещава, че пещерата ще е уникална и впечатляваща. Това е и работата на живота му - идеята е хората да общуват с природата, със земята, също и с вътрешното си Аз. 

Ако и вие сте сред хората, които обичат да прекарват време в пещерите, ако искате да се любувате на красивите орнаменти и форми, които човек може да придаде на скалите – имате реалната възможност да го направите! В момента няма отворена за посещения пещера на Ра, но между Санта Фе и Таос се намира един от шедьоврите на Ра – „Дървото на човешката добрина”. Пещерата е обявена за продан в сайта за имоти на Ню Мексико, а цената е 995 000 долара. Е, какво чакате? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин