Тюленово – целувка на скалите и морските вълни - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тюленово – целувка на скалите и морските вълни

Разказ за Тюленово от Евгения Ангелова, изпратен за рубриката Стани автор.

Тюленово е разположено в живописния скален участък в близост до Шабла и небезизвестния Камен бряг. Източните склонове се къпят в морската шир, в съчетание с чара на Севера и жарките слънчеви лъчи.

Историята разказва, че в миналото по бреговете на тюркоазеното море и сред прохладата на скалистите великани са живеликолонии от средиземноморски тюлени от вида монах. Техните прародители са били собственост на Мария Единбургска - кралицата на Румъния, която решила да ги пусне на свобода във водите край Тюленово. Така към средата на миналия век местността, дотогава носеща името Калъч кьой, била прекръстена на Тюленово.

Днес скалните монаси не се срещат по тези географски ширини, но тук се е запечатал морският им дух. Мястото има необикновена харизма, дори да сте тук за кратко. Ароматът на море е навсякъде: във въздуха, в пръските, сипещи се като искри от вълшебната целувка на скалите и морските вълни.

В региона има всичко – каменист бряг, изсечени като от скулптор скали и подводни пещери. Затова и Тюленово е рай за фотографите, както за професионалистите, така и за любителите на природата, които искат да запечатат съвършенството.

Една от най-впечатляващите забележителности е Скалната арка, заела своята вековна поза в очакване на поредната пенлива вълна.

Ако предпочитате тихите и спокойни пясъчни брегове, Тюленово няма да ви предложи подобна алтернатива, но ще ви спечели с неземната си красота. Районът е предпочитана дестинация за любителите и на екстремните усещания, тъй като предлага скално катерене, гмуркане и влизане в дълбините на тюленовото море с лодка. А ако искате да се насладите на района от брега, разходете се по екопътека „Тюленово".

Мястото е подходящо за посещение през цялата година, тъй като всеки сезон дава нов облик на Тюленово и му вдъхва неповторимост, присъща единствено за бреговете на Черно море!

*

Текстът е изпратен от Евгения Ангелова за рубриката Стани автор. Споделете и вие своите пътешествия в текст и снимки на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин