Уикенд идея: Водопадът в местността Боаза – Търговище - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уикенд идея: Водопадът в местността Боаза – Търговище

Може би стотици пъти сме минавали по главния път СофияВарна, но никога не сме подозирали, че само на метри от него може да се пренесем в тотално различна атмосфера, да забравим за миг трафика и дългия път, и да се оставим в ръцете на природата, която да ни омагьоса и плени със своята красота.

Както се казва в една реклама „В природата всичко се движи, но тя никога не бърза…“. Удивително е как динамиката в природата кара всичко да се движи, расте и развива и едновременно с това всичко е толкова хармонично и естествено.

Мястото, което ни провокира за пореден път да се удивим на природните ни дадености, е водопадът в местността Боаза, която се намира между село Пролаз и град Търговище. Името на местността означава още пролом, дефиле теснина, а реката, която пресича Балкана и е образувала този пролом, е река Врана. Водопадът е сравнително малък, висок около 5 метра и се е образувал от излизащ на скалната повърхност малък подземен приток на реката. Водите му се оттичат по подземни канали и се изливат на повърхността от водна пещера.

Стигането до водопада е изключително лесно. Не би ви забавило много, но би ви заредило със страхотна емоция, ако обичате да се наслаждавате на природата. Ние посетихме водопада през пролетта, когато водопадите са най-пълноводни. Ако се движите в посока Варна, на около 3км след село Пролаз, вляво от вас, ще видите голямо място за паркиране. Ако пък се движите в обратна посока, отбивката за водопада ще остане от вашата дясна страна, на около 7 км от град Търговище. За съжаление няма обозначителна табела, която да подскаже къде точно се намира водопадът. Може би затова пък намирането му доставя още по-голямо удоволствие. Благодарение на геокоординатите, го намерихме много лесно и споделяме с вас, как да се ориентирате до там.

От паркинга до самия водопад ви води стар асфалтов път, който не е в особено добро състояние, но пък е проходим и не успя да ни спре да стигнем до мястото. Ако желаете да си направите кратка разходка, да се разтъпчете от дългия път и да съхраните колата си по-здрава, ви препоръчваме да оставите своя автомобил на паркинга и да повървите надолу по пътя, като разходката би ви отнела около 8-12 минути в посока според темпото. В случай, че бързате, но въпреки това, искате да видите водопада, по този път може да стигнете с автомобила си и да спрете точно пред самото райско кътче. Предупреждаваме ви, че на места дупките и лошите участъци са толкова разбити, че бихте искали да бяхте спрели горе на паркинга.

При нашето посещение времето ни беше ограничено и избрахме втория вариант с директното пристигане пред водопада. От двете страни на пътя бяхме обградени от зеленина и отворихме прозорците на колата, за да усетим аромата на пролетта. Така неусетно картината пред нас беше все така красиво зелена, но слухът ни беше привлечен от шума на буйната вода и усетихме, че водопадът е съвсем наблизо. Начинът, по който с различни сетива усетихме пристигането на това място, ни накара наистина да се почувстваме част от природата. И разбира се, най-впечатляващото е гледката, която се откри пред нас само след секунди и сглобихме пъзела от шума на водопада, аромата на природата и картината на буйната вода. От там нататък останахме просто без думи и се наслаждавахме максимално на момента. Имахме възможността да се приближим и слезем максимално близо до водата, да се докоснем до нея и да усетим приятните пръски от силния пад на водата. Посещението на всеки един такъв обект кара човек да възстанови изгубената връзка с природата, да се зареди с енергия и наистина да се почувства по-жив, здрав и енергичен.

Разходката до водопада може да съчетаете с посещение на крепостта Мисионис, известна още с името Крумово кале, за която ще ви разкажем в следващата ни публикация.

Магията на водата

Освен като природна даденост водата е едно богатство, което дава живот и влияе на всяко едно от сетивата ни със своята лечебна сила. Първото от тях – зрението, което ни въздейства по най-силен начин, е повлияно от съвкупността от зелените и бели цветове, които в комбинация успокояват и въздействат благоприятно на мозъка като намаляват натрупания стрес и напрежение от ежедневието. Способността ни да чуваме и възприемаме така наречения бял шум, съпътстващ пада на водата, е съставен от всички възможни звукови честоти, които човешкото ухо, може да възприеме. Както край водопада, така и когато навън вали ефектът да ни се доспи е напълно нормална реакция, получена отново от успокояващия ефект на водата възприемана чрез слуха. И не на последно място, може би най-важният ефект на водата е как тя влияе на дишането ни. Най-чистият и полезен въздух е именно тук край естествените водни обекти в природата. Там той ни зарежда по най-бързия начин.

Текстът и снимките са ни предоставени от блога "Тефтерчето на един Пътешественик". Можете да го разгледате и да се вдъхновите за нови пътешествия тук

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин