Украйна и Русия в битка за борша - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Украйна и Русия в битка за борша
Автор: Peika.bg
Украйна и Русия в битка за борша

Спорът между Русия и Украйна за произхода на борша може да се разгорещи, след като Киев обяви намеренията си да подаде молба до ЮНЕСКО за международно признаване на своите права върху емблематичната зеленчукова супа.

Mинистерството на културата на Украйна иска статут на ЮНЕСКО за културно наследство за ястието в опит да уреди „боршовата война”, започнала миналата година, когато руски правителствен акаунт в социалната мрежа „Туитър" описа супата като едно от „най-известните и обичани ястия в Русия и символ на традиционните кухня”.

Коментарът предизвика възмущение в социалните медии, като някои украинци описаха действията на Русия като опит да предяви претенции към националността на борша. „Сякаш кражбата на Крим не им беше достатъчна.” Първото споменаване на борша, който обикновено се сервира със заквасена сметана, датира от XVI в., а днес има десетки различни рецепти за приготвянето му.

Много историци смятат, че самото наименование „борш” се свързва с обикновен херакъл. Това растение традиционно се използва за приготвяне на супи в Киевска Рус, обяснява изданието. Към момента има различни рецепти за приготвяне на борш, както и няколко различни изписвания на тази дума на английски, отбелязва авторът.

За инициативата за включването на борша в списъка на ЮНЕСКО в Украйна активно се застъпва известният готвач от Киев Евгений Клопотенко, който събира различни рецепти в цялата страна и прави презентация за служители от Министерството на културата, се казва в статията. Според него украинците трябва да защитават борша като един от символите на националната си идентичност, тъй като любовта към това ястие „обединява” цялата украинска нация.

В същото време руските медии определиха инициативата на Киев като „нова причина за скандал”, отбелязвайки, че това ястие е популярно в много страни. По-специално „Комсомольская правда" пише, че боршът не може да се нарече изключително „украинско” ястие. „Российская газета” отбеляза, че боршът „е известен в цяла Източна Европа, от Румъния до Литва и всяка държава го смята за свой”.

Нов източник на противоречия бяха съобщенията, че италиански готвач е приготвил борш за руски лекари, пристигнали в Украйна, за да помогнат в борбата с коронавируса. Това разгневи някои украински коментатори, които изразиха мнението си, че е било по-добре да „сготвят зелева супа”, се казва в статията.

В същото време известният руски готвач Станислав Филимонов смята, че споровете за това чий е боршът са безсмислени. „Основното е, че има добър вкус”.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин