В Колизеума в Рим ще бъде изграден нов прибиращ се под - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Колизеума в Рим ще бъде изграден нов прибиращ се под
Автор: Peika.bg
В Колизеума в Рим ще бъде изграден нов прибиращ се под
Снимка: pixabay

Любимият Колизеум на Рим ще получи нов прибиращ се под от 3000 квадратни метра, което ще позволи на посетителите да се разходят из най-голямата атракция за посетители в Италия за първи път от края на 1800-те.

Когато бил открит през 80 г. сл. Н. Е., многоетажни седалки обграждали 50 000-местния Колизеум, който имал дървен, покрит с пясък под.

Построена е над подземен комплекс, където дивите животни са били затворени в клетки и са подготвени сценични декори. Тълпи се събирали, за да наблюдават гладиаторите, които се биели срещу животните или помежду си, и последните битки се водели там през пети век след Христа. Подът бил премахнат, когато археолозите започнали да разкопават подземните нива на арената.

Без под, лабиринт от тайни тунели или „хипогеум“ е на разположение на посетителите повече от век.

Новият високотехнологичен под ще бъде направен от неръждаема стомана и покрит с дърво Accoya. Той ще бъде прибиращ се и може да се използва в различни конфигурации, които могат да се управляват дистанционно. Целта е да бъде възможно бързото покриване или разкриване на подземните мрежи отдолу, което им позволява да бъдат защитени от дъжда или излъчени, ако е необходимо.

Подът също е реверсивен, така че може да бъде премахнат, ако плановете за Колизеума се променят в бъдеще. Наличието на етаж отваря възможността за провеждане на събития в древния амфитеатър, като театрални постановки и концерти.

„Това ще бъде основна технологична намеса, която ще предложи на посетителите възможност не само да видят подземните помещения, но и да оценят красотата на Колизеума, докато стоят в центъра на арената“, казва министърът на културата Дарио Франческини.

Очаква се етажът да бъде завършен до 2023 г., а италианската фирма Milan Ingegneria ще изпълни проекта за реконструкция от 18,5 млн. Евро (22,5 млн. Долара).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин