В Шотландия по стъпките на Робин Худ - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Шотландия по стъпките на Робин Худ
Автор: Евелина Миленова

Едно изкачване на връх Бен Ломонд в Шотландия по стъпките на Робин Худ

Приключенията на Робин Худ не са художествена измислица, а легенда, вдъхновена от истинска историческа личност. Из шотландските възвишения на Хайландс бродел разбойникът Роб Рой, който се славел с това, че помагал на бедните.

Роб се родил в семейството на Доналд Глас, който оглавявал древния клан Макгрегър. Наричали момчето Рой (от английското red – червен) заради рижата му коса. Роб Рой получил добро образование за своето време – пишел и четял, тренирал фехтовка и говорел отлично английски и келтски.

Роб припечелвал като връщал краден добитък при законния му притежател. През 17-и век в Шотландия този бизнес просперирал. Но когато баща му бил затворен заради кражба на добитък, Роб имал нужда от „бързи пари”, за да го освободи. Така младият Рой също започнал да краде животни, като междувременно водачите на различните кланове продължавали да му плащат, за да пази животните им.

31242

През 1712 г. главният пастир на Роб го ограбил и избягал с 1000 паунда, заети от дук Монтроус. Дукът отмъстил на Рой като подпалил имотите му и го прогонил от собствените му земи. Роб намерил убежище в земите на един от враговете на Монтроус и продължил да се занимава с пазене на добитък, като атакувал често стадата на Монтроус. Той помагал на всички, които имали задължения към Монтроус, и така се родил митът за Робин Худ. Неколкократните му бягства от затвори и пословичните му успехи в дуели му спечелили митична репутация още докато бил жив.

31244

Тръгнахме по стъпките на Роб Рой Макгрегър, защитникът на бедните, из шотландските Хайландс. Пътят ни минаваше край езерото Лох Ломонд дълго почти 40 км. Това е най-голямото сладководно езеро в Шотландия и в него има над 30 малки островчета. Според проучване от 2005 г. британците определят Лох Ломонд като едно от най-големите природни богатства на острова си.

31247

Започнахме изкачване по околните склонове с крайна цел връх Бен Ломонд на 974 м надморска височина. Въпреки съветите на туристическите сайтове, нашата зимна екипировка се състоеше от суитшърти и маратонки. Сред заснежените хълмове на планината множество туристи ни поздравяваха с озадачени погледи и многозначни усмивки. Истината е, че единственото, което ни крепеше на леда, беше мотивацията ни да стигнем по-високо, до следващата невероятна гледка към езерото.

31241

31239

Пътеките към Бен Ломонд са сред най-популярните туристически маршрути в Шотландия. По пътя нагоре ще срещнете не само много хора, а и разнообразни животински видове. Тук можете да видите яребици, сокол скитник и златни орли.

31246

31243

Въпреки тази оживеност, докато се спускахме надолу, един шотландец предложи: „Нека да спрем. Чуйте тишината!”. В този момент спряхме и затаили дъх се заслушахме. Около нас не се чуваше нито звук, сякаш бяхме във вакуум.

Едва на 64 км от Глазгоу бяхме избягали от цивилизацията. Тук, далеч от шума на града, ние се откъснахме от реалността, за да се потопим във вълнуващия свят на средновековни легенди за храбри герои и зли аристократи.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин