В село Непразненци се празнува усърдно - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В село Непразненци се празнува усърдно

Само на 50 км от София има едно място, в което като нищо ще си помислите, че живеят най-работливите хора на света. Толкова работливи, че време за празник не им остава. Село Непразненци.

>

>

Оттук обикновено хората минават транзит към Перник или Брезник. Понякога спират до някоя от табелите на изходите на селото да се снимат за спомен и толкоз.

Местните хора не могат със сигурност да кажат откъде идва името на село Непразненци. Според разпространена легенда по време на османската власт в селото толкова много празнували, че местният управник решил да накаже жителите му, като нарече родното им място по този начин. Не е изключено това да е причината. А може и истината да остане неоткрита завинаги.

Преди години в Непразненци са живели над 200 души, днес по официални данни постоянните му жители са 59. По улиците в жегата на съботния следобед почти не личи да има живот, с изключение на едно кафене в центъра.

Въпреки малобройното население обаче, в село Непразненци е запазен обичаят сурвакарски игри и местна група всяка година участва на Международният фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник.

В началото на септември пък се провежда съборът на селото, по време на който в Непразненци се празнува усърдно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Истинският Типун, 15.08.2013 | 15:35
"Преди години в Непразненци са живели над 200 души, днес по официални данни постоянните му жители са 59." - статистката и името на селото вървят ръка за ръка. Ако продължават да не се празнят, още ще намалеят..
Kasiopeq Haralampieva, 12.08.2013 | 15:47
хубаво е да има празници
Абонирайте се за нашия бюлетин