Ваканционните традиции, които са застрашени от изчезване - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ваканционните традиции, които са застрашени от изчезване
Автор: Николина Рускова
Ваканционните традиции, които са застрашени от изчезване

Дигиталните технологии завладяват все по-голяма част от ежедневието ни. И традициите в пътуването не са изключение. Вижте кои практики на пътешественика постепенно се превръщат в отживелица.


1. Фото албумите

Едно време хората тръпнели в очакване да отидат до фотото и да си приберат проявените на хартия снимки. Следвали куп изненади! "А?! Това кога сме го снимали?", "Ейй, каква снимка е станала!", "А помниш ли това?" - били само част веселите коментари при първото разглеждане на снимките. После те прилежно се подреждали в албуми, които дълго след това хората прелиствали с умиление и си припомняли дивите приключения.

В днешно време тази съкровена практика сякаш е позабравена. Вместо в албуми съхраняваме снимките си по хард дискове и социални мрежи. И вместо да викнем някой близък у дома да разгледа снимките от пътуването, ги споделяме в интернет пространството с приятелите си в мрежата.

2. Книжният пътеводител

Едно от вълненията на пътуването е да отидеш до някоя книжарница и да си купиш пътеводител за желаната от теб дестинация. Разглеждаш си го с интерес, издраскваш си го с коментари и бележки, заграждаш си местенцата, които си си наумил да посетиш. Ех, безценно! Днес можеш да си спестиш всичко това с един дигитален пътеводител на таблет или смартфон.

3. Това да се изгубиш

Да, да се изгубиш си е плашещо! Но в цялото това изживяване се крие известна доза радост и забава. Въоръжен с книжна карта и разговорник откриваш нови и непознати местенца. А не са ли те най-добрите? Едно изгубване ти дава възможността да си поговориш с местните, питайки ги за посоката, учи те да се справяш във всякакви ситуации, забърква те в луди приключения! Днес обаче става все по-трудно човек да се изгуби. Край на лутането - нали за това са GPS-ите и мобилните устройства. Но внимавайте! Те спестяват време и тревоги, но и куп вълнуващи преживявания!

4. Касетките

Сега е лесно - взимаш плейърчето и си готов за път. Някога обаче са се изисквали сериозни приготовления за подготовката на музикалния съпровод. Преди CD и MP3 плейърите били касетофоните. Записваш си любимите парчета на касетка и си ги слушаш на уокмена! Превърташ напред-назад, търсиш като гламав "една песен", която си твърдо убеден, че си записал...абе луда работа! За добро или лошо, модерните технологии ни спестяват и това изживяване.

5. Пощенските картички

Да изпратиш картичка на баба или на някой приятел си я вярно голяма занимавка. Първо трябва да избереш хубава картинка, по-шаренка така, после пък трябва да намериш пощата в непознатия град, да купиш марки-и...На всичкото отгоре като се прибереш вкъщи тя още няма да е достигнала своя адресат! "Без мен!" - казва си човек. "Нали затова има електронни пощи и фейсбук!" Да, ама пък да изпратиш картичка е доста мил жест на внимание и показва лично отношение. А и няма какво да се лъжем - изглеждат доста добре, закачени на някой шкаф или стена! 

6. Дневникът

Писането с химикал върху хартия в дневник, запаметяващ пътуването, замира все повече с всеки изминал ден. Защо да хабиш листи и мастило? Спаси дърво и си направи блог.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин