Върховете на Швейцарските Алпи – гледки, които спират дъха - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Върховете на Швейцарските Алпи – гледки, които спират дъха
Автор: Елена Исаева

Швейцария е синоним на приказка или поне за мен е така. Нейната красота, уникалност, природа и подреденост силно и завинаги впечатляват всяка пътуваща душа.

Една от емблемите на тази страна е планинската верига Алпи. На територията на Швейцария са едни от най-трудните, пълни с адреналин и красиви гледки, върхове.

Върховете на Швейцарските Алпи – гледки, които спират дъха
Снимка: pixabay.com

Ето десетте най-високи върха в швейцарските Алпи заедно с малко информация за всеки от тях:

Dufourspitze (Monte Rosa): На 4634 метра (15 203 фута) над морското равнище, Dufourspitze е най-високият връх в Швейцария и в целите швейцарски Алпи. Намира се на границата между Швейцария и Италия в Пенинските Алпи. Планината е кръстена на Гийом-Анри Дюфур, офицер от швейцарската армия и топограф.

Nordend: Стоейки на 4 609 метра (15 121 фута), Nordend е вторият по височина връх в швейцарските Алпи. Той е част от масива Монте Роза и граничи между Швейцария и Италия. Nordend е известен със своите живописни заснежени склонове и предизвикателни маршрути за катерене.

Върховете на Швейцарските Алпи – гледки, които спират дъха
Снимка: pixabay.com

Zumsteinspitze: С надморска височина от 4563 метра (14 970 фута), Zumsteinspitze е третият по височина връх в швейцарските Алпи. Освен това се намира в масива Монте Роза, който се простира през швейцарско-италианската граница. Изкачването на Zumsteinspitze изисква алпинистки умения и предлага спиращи дъха гледки към околните алпийски пейзажи.

Signalkuppe (Punta Gnifetti): Стоейки на 4554 метра (14 941 фута), Signalkuppe е четвъртият по височина връх в швейцарските Алпи. Това е друг изявен връх в масива Монте Роза. Signalkuppe е известен с това, че е домакин на хижата Margherita, която е най-високата сграда в Европа и служи като база за катерачи и туристи.

Дом: С надморска височина от 4545 метра (14 911 фута), Дом е най-високият връх, разположен изцяло в Швейцария. Той е част от Пенинските Алпи и е известен с удивителната си пирамидална форма. Дом е популярна дестинация за планинари и предлага различни маршрути с различна трудност.

Lyskamm: Lyskamm се състои от два върха, Западен Lyskamm (4479 метра/14 692 фута) и Източен Lyskamm (4527 метра/14 852 фута). Те се намират на границата между Швейцария и Италия в Пенинските Алпи. Lyskamm е известен със своите предизвикателни маршрути за катерене и спиращи дъха покрити със сняг хребети.

Вайсхорн: На 4506 метра (14 783 фута), Вайсхорн е друг забележителен връх в швейцарските Алпи. Разположен е в Пенинските Алпи и предлага отчетлив връх с форма на пирамида. Вайсхорн е предизвикателна планина за изкачване, известна с откритите си хребети и зашеметяващите панорамни гледки от върха.

Täschhorn: Стоейки на 4491 метра (14 734 фута), Täschhorn се намира в Пенинските Алпи. Известен е с поразителния си външен вид, включващ множество стръмни хребети и скални стени. Täschhorn предлага различни маршрути за катерене, привличайки опитни планинари, търсещи предизвикателно изкачване.

Матерхорн: Емблематичният Матерхорн е един от най-известните върхове в швейцарските Алпи. Той е на 4478 метра (14 692 фута) и се намира на границата между Швейцария и Италия. Матерхорн е известен със своята отчетлива форма на пирамида и се е превърнал в символ на Алпите. Това е много търсена планина за катерачи, въпреки че представлява значителни предизвикателства поради стръмните си стени и непредсказуемите метеорологични условия. 

Grand Combin de Grafeneire: С надморска височина от 4314 метра (14 154 фута), Grand Combin de Grafeneire е десетият по височина връх в швейцарските Алпи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин