Виртуална реалност в Русе пресъздава археологически обекти в автентичния им вид - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Виртуална реалност в Русе пресъздава археологически обекти в автентичния им вид
Автор: Peika.bg
Виртуална реалност в Русе пресъздава археологически обекти в автентичния им вид
Снимка: pexels

Виртуална реалност пресъздава археологически обекти в автентичния им вид, а чрез 3D очила разходката изглежда като истинска.

Това преживяване за пръв път се предлага за посетители в историческия музей в Русе

Каменните улици, църквите, замъкът и крепостните кули се виждат напълно реално. Усещането е, че могат да бъдат докоснати. Човек само трябва да сложи шлема с триизмерните очила, да вземе джойстик и да започне своята разходка в средновековния град Червен.

Днес от средновековния град Червен са запазени части от кула и от крепостните стени, основната църква и някои от големите улици. Разглеждайки ги, туристите получават бегла представа за вида на средновековната крепост. Чрез виртуалната разходка обаче посетителят виждат къщите, замъкът и дори тържищата и стоката на сергиите на търговците като че ли е до тях.

Интересната особеност на виртуалната разходка е, че тя не е ограничена във времето.

Виртуална разходка показва красотата на стенописите и на Ивановските скални църкви, такива каквито са били създадени от монасите - отшелници преди 800 години. Сега скалните манастири са под закрилата на ЮНЕСКО. Идеята да се визуализират триизмерно археологически обекти възникнала преди две години. Експерти от няколко държави по Дунав обсъждали културните маршрути по реката.

Виртуалната разходка за туристите е в два варианта. Всеки има избор-да отвори визията на обекта не само в миналото, но и така както изглежда сега. Визуализацията е постигната чрез дигитализиране на реалните обекти и добавена реалност. Множество от артефактите от музея са сканирани и туристите могат да ги видят не само през очилата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин