За любителите на мотоциклети – състезания за туристическия трофей на остров Ман - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За любителите на мотоциклети – състезания за туристическия трофей на остров Ман
Автор: Елена Исаева

Остров Ман се намира в архипелага Британски острови в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия. Това е остров – държава със специфичен статут на политическа зависимост от Британската корона. Столицата и най – голям град на острова е град Дъглас.

 

Островът е доста интересна туристическа дестинация. Има богато културно – историческо наследство. Попаднете ли на него, ще можете да изберете от разнообразните възможности за приятно изкарване за времето на почивката си, или да научите някоя интересна легенда. Тук можете да плувате с акули, да наблюдавате делфини и китове, да се возите с лодка или високоскоростен влак.

За любителите на мотоциклети – състезания за туристическия трофей на остров Ман
Снимка: pixabay.com

 

Това е едно от любимите места на мотоциклетистите. Всяка година от 1907 г. и до днес се провежда международно състезание за туристическия трофей, празник на търсачите на силни усещания. Ежегодно тук идват най – добрите мотоциклетисти да покажат уменията си с мотори. Хиляди турисити посещават острова по време на провеждането на състезанието, което започва в края на месец май и завършва в началото на месец юни. Това празненство е изключително важно по значение за рокерите, и търсачите на силни усещания. Състезанието за туристическия трофей се провежда по обществените пътища, като са взети всички необходими мерки за безопасност на участниците и на зрителите. Мотористите развиват високи скорости – над 200 км/час. Една от най – известните писти на острова, на която е удоволствие да се участва, но в същто време е и много опасно, се намира в планината Сиефел. Тя е с дължина около 61 км. По нея има над 200 завоя, повечето от които доста опасни. Това е един много труден маршрут, който не е и равен, но пък е предпоставка и предизвикателство за демонстрация на смелост и виртуозни акробатични изпълнения на мотор.

За любителите на мотоциклети – състезания за туристическия трофей на остров Ман
Снимка: pixabay.com

 

Състезанието се провежда на няколко нива, участват няколко групи, с различна подготовка, които минават и по различни маршрути, според степента на трудност на самия терен. Най – престижно е състезанието за туристическия трофей, старши клас. След като се излъчи победител, той бива награждаван с трофея, който е с интересното и дълго име „Марки дьо Музили Сен Марс“. За първи път този трофей е даден през 1907 г.  

В наши дни, от съображения за сигурност състезанието вече не е международно. Това решение е взето поради високия риск, който носи. Въпреки това, състезанието винаги събира многобройни участници и хилядна публика. Ако и вие сте търсач на силни усещания, и имате авантюристичен дух, заделете две седмици и отидете на остров Ман, където ще можете да наблюдавате безграничните умения на участниците, и ще разберете, че на мотор всичко е възможно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин