Забележителности във Видин, които не трябва да пропускате! - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Забележителности във Видин, които не трябва да пропускате!
Автор: Станислава Енчева

Кое е първото нещо, което изниква в съзнанието ти, когато чуеш Видин? Крепостта „Баба Вида“, река Дунав?

>

>

Това е само част от забележителностите, които предлага градът, разположен в най-северозападната точка на България.

Пристигайки тук, се впуснах в опознаване на част от културното наследство. Ето какво посетих.

Храм „Св. Вмчк Димитър Солунски“ се намира в приятен парк и се отличава с красива архитектура. Не очаквах, че във Видин ще видя такъв храм, който между другото е катедрален, т.е. катедра на видинската митрополия. Първоначално тук се намира дървена църква със същото име, а по-късно започва строежът на храма. Интересен е фактът, че основите са взети от българо-сръбско гробище. Строежът върви бавно, поради липса на средства.

Часовникът е дарение и функционира от 1900 г. без грешка. Отвътре храмът е смесица от стилове – колоните са квадратни по католически стил, а не кръгли, както в православните църкви, докато стенописите са правени от талантлив овчар, изпратен да учи в Русия от своите съселяни, след като забелязват огромния му талант. Един от стенописите изобразява лицата на националните ни герои (на снимката горе). Храмът е единствената църква с 3 олтара в България.

Следва Джамията на Осман Пазвантоглу (на снимката горе), която се намира близо до реката. Осман я построява в чест на майка си, а библиотеката до нея – в чест на баща си. Слави се с непокорния си характер. Недолюбван е в Османската империя, тъй като намалява данъците за видинчани, а от другата страна на реката – във Влашко, започва да взима повече. Поради тази причина Абдул Азис дори изпраща армия срещу него.

В непосредствена близост до джамията се намира църквата „Свети Николай“ и еврейската синагога, която смая всички ни с красивата си архитектура и ужасяващото си състояние. Синагогата е втората по големина в България след тази в София и дори се смята, че е по-красива от нея. И наистина е прелестна, дори във вида, в който я заварихме. Дълго време е използвана за склад, а по-късно куполът ѝ е свален.


В днешни дни се води спор дали „Баба Вида“ е крепост или замък, но това няма много голямо значение за турист като мен. Започва да се строи по времето на цар Петър, а днес е единствената изцяло запазена крепост в България.

Легендата разказва за 3 сестри – Вида, Кула и Гъмза. Две от тях се омъжват за сръбски и влашки владетели. Вида взима решение да не се омъжва, но се влюбва в главния архитект на крепостта. Тъй като вече се е отрекла от брак, поръчва да го убият. Тук Вида посреща старините си и затова крепостта носи нейното име.

Крепостта е много добре запазена, а археологическите находки доказват, че това е военна крепост. Освен че крепостта е интересна за посещение, тук ежегодно се организира младежки фестивал на изкуствата – The bridge.

Освен част от историческите обекти в града, изключително приятно ми беше да видя реката и да се разходя в красивия крайдунавски парк.

Районът на Видин е интересен с това, че може да се съчетае в екскурзия до Белоградчишките скали, които са само на 50км от града, както и посещение на т.нар. Стакевски къщи в с. Стакевци, отскачане до румънския град Калафат и разходка в съседна Сърбия.

***

Текстът и снимките са ни любезно предоставени от свежия и вдъхновяващ блог SunAndSany.com  на Станислава Енчева!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин