Загадката Рупкунд: Езеро, пълно с човешки скелети - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Загадката Рупкунд: Езеро, пълно с човешки скелети
Загадката Рупкунд: Езеро, пълно с човешки скелети
Снимка: Schwiki

През 1942 г. един горски рейнджър се изкачвал в близост до езеро Рупкунд (Roopkund Lake) в Индия, на 5029 м височина в Хималаите и попаднал на изумително откритие - плиткото, ледниково езеро било заобиколено от човешки скелети.

Когато лятото дошло и ледът се разтопил, още стотици скелети били открити, някои от които с плът и все още прикрепена коса по тях. Изниква въпросът: Кой или какво е убило толкова много хора, превръщайки високо отдалеченето в необитаема част от Хималаите езеро в масов гроб?

40995

Всеки, от местните жители до специалистите антрополози, започва да спекулира с историята за случилото се в Езерото със скелетите. Теориите варират от епидемия, през свалчища, до ритуални самоубийства. 

Въпреки че никой не може да бъде сигурен защо тези скелети се намират на дъното на ледниково езеро, една експедиция през 2004 г. дава малко повече яснота и улики. Скелетите са останки от 200 до 300 души и датират от 9-и век. Разделени са в две отделни групи: група от тясно свързано семейство или племе и една по-малка група и по-ниски на ръст, вероятно носачи. Те са открити с пръстени, копия, кожени обувки и бамбукови пръчки. Къси, дълбоки пукнатини по черепите водят до предположението, че всички са загинали по един и същи начин, а именно от удари по главата от заоблени предмети, а не от оръжие.

40997

Учените заключават, че всички 200 до 300 души са починали от градушка с библейски размери. Хиляди парчета лед с размери на топка за крикет и твърди като желязо са удряли по главата и раменете групата поклонници и техните носачи, докато минавали през района. Озовали се в капан в долината и с никакъв шанс да се скрият някъде наоколо. Всички загиват, но остава въпросът какво са правили на това толкова отдалечено място, откъдето не е минавал нито търговски път, нито е имало населено място наблизо? Това остава загадка...

Все пак останките им до ден днешен впечатляват най-безстрашните посетители на този район. Пътуващите в региона все още могат да видят скелетите, а най-доброто време за посещение е лятото, когато ледовете се стопят и има видимост до дъното на езерото. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин