Защо ходенето в планината е полезно за мозъка? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо ходенето в планината е полезно за мозъка?
Защо ходенето в планината е полезно за мозъка?

Няма какво да те убеждаваме, със сигурност го знаеш – ходенето в планината носи множество и най-различни ползи.

По-здраво тяло, успокоен дух, презареждане с приятни емоции… позитивите на времето сред природата в съчетание с лека физическа активност са не един и два. Оказва се обаче, че ходенето в планината ни носи и още един плюс – учените са категорични, че то оказва ползотворно влияние върху мозъка. Така че нямаш извинение – хващай гората!

Спри негативните мисли и емоции

Освен почти мигновеното усещане на спокойствие и смирение, което ни наляга веднага, щом се озовем сред природата, откритите пространства имат способността и да накарат мозъка ни да спре да цикли върху негативните мисли. Докато си в града или под напрежение в работата, е трудно да се изключиш от процеса, дори когато правиш нещо друго или дори си почиваш. Процесите продължават да текат, макар и по-неосъзнато на заден план, което пък според учените може да е една от причините за появата на депресивни или тревожни състояния. За сметка на това, времето сред природата значително намалява обсесивните мисли – това установява едно изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Участниците в него са разделени на две групи, които предприемат 90-минутна разходка в градска или извънградска среда. Оказва се, че при тези, които са напуснали рамките на града, е отчетено значително по-ниско ниво на обсесивни мисли и занижена активност в частта от мозъка, отговорна за психическите заболявания. Заключението на учените е, че градската среда оказва влияние като фактор в развитието на психични проблеми, а редовното излизане сред природата може да действа благотворно и да намали вредното въздействие на града.

Защо ходенето в планината е полезно за мозъка?

Подсили творческата си същност

Ако ще излизаш от града, за да се заредиш с ценната енергия на природата, най-добре се насочи към място с нетолкова добър обхват на телефона. Или просто го изключи – и по-късно може да си постнеш снимките в инстаграм. Едно изследване на психолозите Рут Ан Ачли и Дейвид Л. Стрейър установява, че времето, прекарено сред природата без връзка с технологии, увеличава креативните ни умения и подобрява способността ни да взимаме решения. Участниците в това изследване са отишли на 4-дневен преход в планината, по време на който са им поставяни задачи за изпълнение, изискващи креативно мислене и вземане на комплексни решения. Тази част от групата, която няма достъп до технологии, показва 50% по-добри резултати, в сравнение с участниците, които останали вързани с телефоните. Според изследователите технологиите и изобщо градския шум са изключително разсейващи, постоянно изискват вниманието ни и пречат на фокуса ни, като по този начин влияят отрицателно на когнитивните ни способности. Един дълъг преход сред природата обаче, без разсейващи фактори, може да се окаже точно това, от което имаме нужда, за да намалим умората на мозъка и да възстановим творческите си способности.

Защо ходенето в планината е полезно за мозъка?

Не забравяй за по-малките, научи децата да обичат природата

Не само заради по-голямата вероятност когато пораснат да станат хора, обичащи спорта, физическата активност и времето навън с всички плюсове, които носи. Но и защото времето сред природата може да е фактор в справянето с все по-често срещания сред подрастващите синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Едно изследване сред деца с ADHD открива значително намаляване на симптомите на неспособност за съсредоточаване и хиперактивност сред тези, които са изложени на по-чест досег с природата и активности на открито.

Защо ходенето в планината е полезно за мозъка?

Живей по-дълго и по-добре

Преходите сред природата са страхотна физическа активност, която хаби по 400-700 калории на час, в зависимост от натоварването (ако това е фактор за теб, в случай че горните два плюса не са достатъчно убедителни). Освен това действа по-малко натоварващо на ставите, в сравнение с бягането, но тъй като е аеробна дейност, има същите позитиви – предпазва от загуба на паметта, намалява стреса и напрежението, подобрява самочувствието и подпомага освобождаването на ендорфини. Виж още по въпроса защо планините ни действат пристрастяващо като наркотик и ни карат да продължаваме да се връщаме, отново и отново към тях.

Текст: Диана Петрова. Още статии от нашите приятели списание 360° можете да четете  тук!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин