Защо трябва да си изключваме телефоните в самолет - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо трябва да си изключваме телефоните в самолет
Автор: Иван Чорбаджийски
Защо трябва да си изключваме телефоните в самолет

„Напомняме ви, че мобилните ви телефони и други електронни устройства трябва да останат изключени“. Но защо?

В скорошно проучване 40% от американците признаха, че невинаги изключват телефоните и електронните си устройства по време на полет. А правилата са горе-долу едни и същи по целия свят – телефоните трябва са изключени до 3000 м височина. Над тази височина лаптопи и музикални плейъри могат да бъдат включени, но мобилните телефони – не.

А защо това е така и мит ли е, че вълните от телефоните могат да разстроят радарите и да доведат до катастрофа?

Причината за тези опасения е фактът, че джаджите се свързват към интернет или към мобилните мрежи с радиовълни, обяснява професор Питър Ладкин от университета в Билефелд пред Би Би Си. На борда на самолета има стотици електронни системи, които се използват за навигация, за комуникация със земята и за следене на компонентите на полета. Ако мобилно устройство (телефон, електронен четец, айпод, лаптоп) използва радиовълни, близки до тези на авиационните електронни системи, сигналите и показанията може да се нарушат.

С теорията дотук. Истината е, че няма нито един въздушен инцидент, за който недвусмислено да е доказано, че е причинен от такова смесване на вълни. Друг е въпросът обаче, че черната кутия може и да не успее да отчете, че дадена критична система е повредена от работещи уреди на борда.

Има и много анекдотични случки обаче, които доказват, че на риска трябва да се гледа сериозно. Например, в Системата за докладване на нередности във въздушния транспорт на НАСА пилот е отбелязал следния случай: „Първият пилот докладва за проблеми с навигационната система при излитането. След като пътниците са помолени да проверят още веднъж, че всичките им електронни устройства са изключени, смущенията изчезват“.

Друг пример: Грешка в навигацията от 30 градуса незабавно изчезва, след като пътник е помолен да изключи преносимия си DVD-плейър. Проблемът се появява отново, след като пътникът включва плейъра си.

И тъй като сред авиолиниите днес има сериозна конкуренция, на борда на някои самолети вече могат да се ползват телефони. Това е възможно благодарение на мини-станции, които се монтират в самолета и позволяват на електронните устройства да работят по-слабо.

Ако наистина имаше риск обаче (а и като се има предвид колко много телефони остават включени в самолетите), на пътниците щеше да им е напълно забранено да ги внасят на борда. И тъй като няма нито категорични доказателства „за“, нито категорични „против“, авиокомпаниите предпочитат да заложат на сигурното. И по-добре да е така, докато истината не излезе наяве.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
ruslana, 13.06.2013 | 14:10
Доста интересни истории, все пак мисля,ч е епо-добре да се изключват телефоните и разни такив аустройства, за да не пречат на работата на самолета.
Silvi Milenova, 11.06.2013 | 14:23
Добре де, сякаш ако си в самолет хората не го знаят това нещо,не е логично да те притесняват, на кого би потрябвало да си използва телефона в самолет?!?
Denica Mileva , 11.06.2013 | 11:17
то е ясно че няма точно обвснение за това , но явно има причина - смущават се - то толкова много устройства на едно място няма как да не се получат преплитания
Kremena Peteva , 11.06.2013 | 10:21
по добре е да се залага на сигурното- да се изключват , не е хубаво да се правят експерименти тъй като последиците могат да са фатални-все пак самолетите се издигат на хиляди километри височина
Абонирайте се за нашия бюлетин