Защо трябва да внимаваме с бордните карти? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо трябва да внимаваме с бордните карти?
Автор: Peika.bg
Защо трябва да внимаваме с бордните карти?

Бордните карти за самолети може да се окажат скрита лимонка, ако човек не спазва елементарни правила за безопасност, съобщават експерти.

Във века на социалните мрежи вече много хора публикуват снимка на бордната си карта преди да излети самолета им. Тези документи, обаче, освен името, дестинацията и мястото на човека, съдържат и множество скрита от погледа информация, която лесно може да бъде разкодирана.

Лиза Форте, сертифициран учител в правителствения комуникационен център на Обединеното кралство, обяснява как баркод на бордна карта може да се използва за разкриване на информация.

„Като го сканирате, можете да намерите пълното име, датата на раждане, номера на полета, летището на излитане и това на кацане, номера на мястото в самолета, и шестцифрения PNR (пътнически запис) код. Той съдържа информация, достъпна чрез раздела за резервации на уебсайта на авиокомпанията”, разкрива Форте.

Това включва подробности за всеки автомобил под наем или резервация на хотел, направен чрез авиокомпанията, имейл адрес и телефонен номер, последните четири цифри на използваната кредитна карта и подробности за това кой е платил за билета. Там се съхраняват и данни за увреждания или медицински проблеми, докладвани от туристи.

Ако снимка на вашата бордна карта бъде публикувана в социалните медии, има шанс да станете жертва на измама.

Измамникът може да сканира баркод и да получи достъп до всички данни и след това да го използва за измама. Знаейки маршрута, датите на заминаване, предпочитанията (например поръчване на вегетарианска храна), зложелателят може да създаде фишинг имейл, представящ се за авиокомпания: „Ако имате нужда от вегетарианска храна отново при обратния полет, моля, кликнете тук, за да я поръчате сега”.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин