Защо всяко CV трябва да има графа "Пътешествия" - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо всяко CV трябва да има графа "Пътешествия"
Автор: Петя Димитрова
Защо всяко CV трябва да има графа "Пътешествия"
Снимка: Thinkstock/Guliver

Доброто CV е първата стъпка към успешната кариера. Особено в последно време, когато намирането на работа се е превърнало в цяло изкуство, хората полагат все почеве и повече усилия, за да „градят CV. Дори наемат специалисти, които да опишат по по-впечатляващ начин всички езици и компютърни умения, които кандидатът притежава.

Но защо нито едно CV няма графа „Пътешествия“? Основни компютърни умения може да се придобият за няколко месеца в офиса, но училището, наречено Свят, дава някои къде-къде по-значими знания, които не могат да бъдат придобити по друг начин.

Защо всяко себеуважаващо се CV трябва да има графа „Пътешествия“? Защото работодателят може да научи много повече за вашите качества от него, отколкото ако просто изслуша разказа ви за това какъв перфектен служител сте. Например:

Спазване на крайни срокове

В повечето случаи всяко пътуване започва я със самолет, я с автобус, я с ранно ставане, за да се натоварите в колата навреме... Във всеки случай за един опитен пътуващ това означава изградена култура на спазване на срокове и появяване на време. Нямате нито един изтърван полет поради успиване? Звучи по-малко вероятно да закъснеете за важната оперативка в понеделник сутрин.

Справяне в критични ситуации

Загубили са ви багажа? Слезли сте на грешното място и не можете да намерите вярната посока? Умирали сте за кафе, а наоколо не се е виждало нито едно място, откъдето е било възможно да си купите такова? Намирали сте се в страна, в която никой не говори вашия език и съответно вие не говорите местния? И все пак сте оцелели? Какъв по-добър начин да илюстрирате умението ви да се измъквате от критични ситуации!

Лидерски умения

Пътувате с приятели и гордо можете да заявите, че вие сте виновникът за организирането на почивката ви? Това си е цяло геройство, което изисква търпение, умение да напасвате графиците на всички участващи, да изслушате всичките им мрънкания и да ги убедите, че точно това е желаната дестинация. От вас би излязъл един чудесен тийм лидер!

Работа в екип

Да се върнем на случая с изгубения багаж (или в какъвто и да е подобен). Щом сте успели да се оправите в ситуация, в която не говорите езика на околните, то със сигурност някак си ще намерите общ език с колегите в офиса. Дори половината да говорят на змийски.

Познания относно чуждите култури

В съвременния свят бизнесът е все по-интернационален и поради тази причина много работодатели ценят в кандидатите си умението да комуникират с хора от други култури. Знаете какво е истинска испанска фиеста, познавате до детайли ритуала на следобедния английски чай или сте наясно, че китайските ви домакини ще се засегнат, ако не мляскате звучно по време на обяд? Това може да означава само бонус точки за вас!

Е, драги работодатели, май е време да преосмислите критериите, според които наемате персонала си!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин