Живот на морското дъно – фантастичен непознат свят - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Живот на морското дъно – фантастичен непознат свят
Автор: Елена Исаева
Живот на морското дъно – фантастичен непознат свят
Снимка: pixabay.com

Животът в моретата и океаните играе изключително важна роля за кръговрата на въглерода. На дъното на моретата и океаните може да се срещнат различни форми на живот, използващи го за местообитание. Слънчевата светлина не може да достигне до по – долните нива на водата, където е постоянен мрак, но на тези нива може да се наблюдават уникални форми на морски живот.

 

Организмите, които живеят в тези огромни водоеми са от китове с големи размери, достигащи до дължина около 30 м. до микроскопичните фитопланктон и зоопланктон, гъби, бактерии и други.

Живот на морското дъно – фантастичен непознат свят
Снимка: pixabay.com

В тази статия искам да ви запозная с някои от най – редките и най – интересни морски обитатели, които се срещат във водна среда в света. Те са толкова красиво омагьосващи, че понякога изглеждат като нереални.

Светът под водата е завалдяващ и уникален, това е рай за любителите на гмуркането, за смелите хора, които искат отблизо да се запознаят с изключителния морски свят.

Ето и някои от тях:

1.     Син дракон – това е вди морски охлюв, известен също и като „морска лястовица“ и „син ангел“. Това нежно и красиво създание достига до заветните 3 см. на дължина, с красиви сини, бели и сиви шарки. Среща се в почти всички океани.

2.     Риба – папагал – зъбите и са силно слепени един за друг, наподобяват формата на човка, откъдето идва и името и. Тя е с различна цветова окраска.

3.     Октопод Дъмбо – живее в много дълбоките води, придвижвайки се по морското дъно с пиипалата си.

4.     Скарида богомолка – колкото е малка, толково неочаквано е и жесток хищник. Има изключително силни щипки, с които може да счупи аквариум с двони стъкла.

5.     Рак – йети – това е едни сладък воден обитател, достигащ до 15 см. дължина, храни се със скариди и водорасли. Открит е през 2005 г. във водите на Тихия океан.

6.     Риба капка -  рядко срещана, предимно в дълбоките води на Тасмания и Австралия.

7.     Риба с търкалящи се очи – уникален морски обитател, който може да движи очите си, в кояро посока реши, с прозрачна глава.

8.     Морска краставица – принадлежи на семейство бодлокожи.

9.     Риба Камбала с очи само от едната страна – или от ляво, или от дясно, живеят близо до брега, в по – плитки води.

В морските води се срещат и някои уникални хищни видове, най – известните сред които са акулите. Най – големите от тях достигат до 12 метра дължина. Интересен факт е, че не всички от тях са хищници, някои се хранят с планктон и са безобидни.

Акулите отлично разпознават миризмите. По миризмата на кръв, те откриват жертвите си. Зъбите на акулите са много здрави и имат изключително силен захват. Те са заменяеми, на мястото на всеки паднал се появява нов, като броят им може да достигне до 30 000.

Освен хищници във водите на океаните и моретата се срещат и едни от най – красивите, мили и благородни морски обитатели – делфините. Те живеят от 30 до 50 години и могат да развиват до 40 км. в час. Те общуват по между си на големи разстояния чрез ултразвук, също така издават и много странни звуци, оприличавани на скърцане, свирукане и други, гмуркат се на големи дълбочини, без това да се отрази на организма им.

Делфините през вековете са били на изключителна почит от различни култури, като са били изобразявани върху предмети на изкуството. В много легенди се споменава как те са спасявали хора от дълбоките води.

Живот на морското дъно – фантастичен непознат свят
Снимка: pixabay.com

Водният свят е уникален, цветен и разнообразен. В днешно време е достъпно и лесно, стига да имате и достатъчно смелост да се потопите в дълбините на океаните и моретата, където ще можете да наблюдавате и да се наслаждавате на фантастичните морски обитатели.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин