Зимен пазар в Йокмок, Швеция - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зимен пазар в Йокмок, Швеция
Автор: Елена Исаева

Шведска Лапландия, родината на Дядо Коледа има какво да предложи на малки и големи. Няма човек на планетата, който да не мечтае, и като малък да не е писал писмо до Дядо Коледа, дори ненаписано на хартия, само пожелано силно и с цялото сърце. Всички знаем, че в работилницата му целогодишно се изработват подаръците под ръководството на белобрадия Дядо, със съдействието на хиляди трудолюбиви, бързи и енергични джуджета, а след това добрия и справедлив Дядо Коледа задно с елена Рудолф ги доставя до всички краища на света със своята красиво украсена шейна с многобройни звънчета.

Лапландия се свързва и със Северното сияние. Това уникално атмосферно явление се появява през цялата година. Но най – подходящото време да го видите и да му се наслаждавате е през есента и зимата. Образува се от взаимодействието на така наречения слънчев вятър с магнитосферата. Този красив феномен през 1954 г. е бил наблюдаван и в град Варна.

Зимен пазар в Йокмок, Швеция
Снимка: pixabay.com

В шведска Лапландия, със своето разположение – в Северната полярна окръжност  температурите през зимата са много ниски – падат до минус 30 градуса по Целзий. Студът е смразяващ, но за местните това не е проблем. Те са свикнали, адаптирали са се към суровите зимни условия. И не само това, имат си дни, в които да празнуват – това са четиристотингодишни традиции. Някога хората се събирали тук, за да пазаруват, да събират данъци, да общуват помежду си, да разменят информация, че дори и да си търсят брачен партньор. В онези времена, когато не е имало поща и инернет запознанствата са се осъществявали по този начин. Всъщност и днес общо взето промяна няма, да, не се събират данъци, но всичко друго си е по старому.

Зимен пазар в Йокмок, Швеция
Снимка: pixabay.com

Всяка година местните си организират в продължение на три дни от месец февруари Зимен пазар в шведското градче Йокмок. Около 40 000 души, предимно сами - лапландци прииждат тук за това изключително събитие. За пастирите на северни елени няма никакви граници – без значение е дали ще са от Русия, Финландия, Швеция и Норвегия. Това е една значителна територия от 9 400 кв.км., наречена Лапония, която е включена в списъка на Светоното наследство на ЮНЕСКО със своята уникална природа и запазилите се традиции и култура на народа сами. Събитието е запомнящо се. В деня преди началото на пазара се подреждат сергиите, на които уличните продавачи предлагат стоката си – освен стандартните неща, тук можете да видите невероятни ръчно изработени предмети от самите сами – накити, ножове, дървени ковчежета, чаши и всякакви фигурки, кожени шапки и ръкавици, ръчно изплетени дрехи, кожуси, домашно приготвени сладка, консерви и много други, разнообразието е голямо.

Зимен пазар в Йокмок, Швеция
Снимка: pixabay.com

В деня на откриването се произнася реч, организира се парад от многобройни шейни, теглени от лосове и елени, друго подобно струпване на елени няма къде да видите, гледката е впечатляваща. Умели майстори готвачи приготвят превъзходни ястия, непременно трябва да опитате задушено еленско, пържоли, сьомга и скариди, опитайте и от домашната ракия от диви къпини, вкусотиите нямат край. Спрете на заледеното езеро да погледате състезанията със северни елени, или идете на експедициите с шейни, послушайте лапландска музика, насладете се на този задушевен празник, който независимо от температурите, ще стопли сърцата ви и ще остави траен спомен в съзнанието ви.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин