Значението зад имената на страните (част 3) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Значението зад имената на страните (част 3)
Автор: Peika.bg
Значението зад имената на страните (част 3)

Сигурни сме, че и вие все някога сте се чудили какво означават наименованията на страните по света и защо са именно такива, каквито са. 

Затова решихме да предоставим на вашето внимание списък със страни с произхода на техните наименования:

1. Македония 
Името ѝ означава „земя на високите хора. Идва от гръцкото “mak” – висок.

2. Малта 
В древни времена островът е известен с меда си и уникалния си вид пчели, от които се добива. Наричан е Melitta или melite от гърците заради тяхната дума за мед – meil. Много подобна е латинската дума за мед – mel.

3. Молдова 
По името на рекла Молдова. Според легендата тя на свой ред е кръстена от принц Драгош, войвода на страната, на вярното му куче Молда. Преди това регионът се казвал Богдания, по името на друг местен войвода.

4. Монако
Полисът е основан от финикийците през VI в. преди Новата ера. Името му идва от гръцки – monoikos –една къща/един храм и бележело място, където търговците могат да си починат.

5. Нидерландия 
Името ѝ означава „ниска земя– от особеността на самата земя, която на места е под морското равнище, спечелена от морето. Другото име, с което е известна страната, Холандия, е само една от областите в страната, а в миналото тя е бил център с голямо политическо и икономическо влияние по времето на Република Съединени провинции.

6. Норвегия 
Името ѝ означава северният път/„пътят на север– от старата северняшка дума norrevegr. To символизира викингските рейдове по различните пътища – на юг, на запад, на изток и на север.

7. Полша 
Името ѝ означава „земя на полята– от поле, а респективно поляците са – хората на полята.

8. Португалия 
Името ѝ означава „топло пристанище. Страната получава наименованието си от латинското portus cale, което означава точно това – топлото пристанище, позовавайки се на римско селище при устието на река Дуро.

9. Румъния 
Името ѝ означава „хора от РимТо е референция към римските легионери, които са се установилия в областта Дакия.

10. Русия 
Името ѝ означава „земята на Рус. Според някои това рус идва от финското определение за шведите – ruotsi – и може да се приеме като шведски викинги. Може да е объркване от страна на финландците или може да е препратка към Рюрик – варяжкият военачалник, вероятно шведски викинг от народността рус, който през 862 г. установява контрол над Ладога и построява селището Холмгард в Новгород и за когото се смята, че е основателят на руската държава.

11. Сан Марино 
Името идва от св. Мариний християнски каменоделец, а после и светец. Според преданията той пристига от остров в Далмация и работи като зидар в град Римини. По време на гоненията срещу християните от император Диоклециан, бяга и се крие в полите на планината Титано. Там изгражда малка църква и така поставя основите на Сан Марино. Богатата римлянка Феличисима, приела християнството, му дарява планината Титано.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин