„Как да убиеш семейството си“ и да ти се размине, разкрива трилърът на Бела Маки - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
„Как да убиеш семейството си“ и да ти се размине, разкрива трилърът на Бела Маки
Автор: Peika.bg
„Как да убиеш семейството си“ и да ти се размине, разкрива трилърът на Бела Маки

Безмилостно забавният дебют на британската писателка ще ви накара да се смеете с глас. 

През последните години се появиха не едно или две доказателства, че един трилър може да бъде не само обсебващо заплетен, но и пропит с обилна доза черен хумор и остри социални коментари. И разбира се, изпълнен с неща, които е най-добре да не повтаряте вкъщи.

Един от безспорните феномени в този жанр за 2023-та e дебютният роман „Как да убиеш семейството си“ от британската писателка, журналистка и колумнистка във Vogue Бела Маки.

Бестселърът, който  продаде над 500 000 бройки само във Великобритания и завладя класацията на Sunday Times за цели седем месеца, се появява и на български, за да разкаже забавната и неподправена история на жена, способна на ужасни дела, но пък безкрайно духовита и забавна в преследването на своето отмъщение.

Ако трябва да знаете едно нещо за Грейс Бернард, то е, че нищо в живота ѝ не ѝ е било поднесено на тепсия. Грейс познава бедността още от дете, когато с майка ѝ едва свързват двата края. Самотата също не ѝ е чужда, след като едва на 13 години болест отнема единствената опора в живота ѝ.

Ако трябва да знаете още нещо за нея, то е, че тя е решена никога повече да не изпада в подобно положение. И на крехката възраст от 24 години вече има подробен план как да го направи. 

Той включва само: 

1.      Да убие цялото си семейство; 

2.      Да наследи всичките им пари; 

3.      Да се измъкне безнаказано; 

4.      Да си осинови куче. 

Ако младата жена изпълни успешно всички точки от списъка си, най-после ще е постигнала това, за което мечтае цял живот. А именно – да отмъсти за майка си и да освободи света от съществуването на безбожно богатото копеле на име Саймън Артемис или човека, на когото при други обстоятелства би казвала „татко“. 

Някои биха нарекли плана на Грейс прекалено амбициозен, други – ненужно мелодраматичен. Трети биха казали, че е невъзможнообикновено 24-годишно момиче, неопитно в изкуството на убийството, хладнокръвно да довърши шестима души, оказали се собственото ѝ семейство. 

Грейс обаче никога не е претендирала, че е обикновена.

Нестандартен, свеж, забавен и проницателен, „Как да убиеш семейството си“ е магнетичен литературен дебют в духа на любимите „Финли Донован се справя убийствено добре“ от Ел Косимано и „Моята прекрасна съпруга“ на Саманта Даунинг.  Диаболичната, но едновременно с това изключително интригуваща героиня на Бела Маки, не само ще омае и смрази читателите, но и ще ги накара да се смеят с глас. И всичко ще бъде наред, стига, повтаряме, да не правите това вкъщи…

Забавна, остроумна, мрачна и шантава…

– Джоджо Мойс

Обичам тази книга!

– Ричард Озмън

Из „Как да убиеш семейството си“ от Бела Маки

* * *

„Как да убиеш семейството си“ и да ти се размине, разкрива трилърът на Бела Маки

Пристигам в апартамента си под наем по-малко от два часа по-късно, след сравнително безболезнено пътуване от летище­то с колата под наем. Намерих апартамента в Airbnb и се уго­ворих с хазяйката да платя в брой, за да не бъда регистрирана с името си. Жената нямаше нищо против тази частна договорка, след като ѝ казах, че ще платя двойно. Цената е болезнено ви­сока, особено в разгара на туристическия сезон, но успях да си взема само тази седмица отпуск и нямам търпение да се заема с моя план, така че се опитвам да реша проблема с повече пари. Апартаментът е миниатюрен и задушен, а обзавеждането мно­го прилича на интериора на клиника за пластична хирургия от осемдесетте години, с добавени порцеланови статуетки. Жаду­вам да видя океана и да се поразтъпча, но времето ми на това място е ограничено, а ме чака работа за вършене.

Направила съм си проучването, доколкото подобно нещо е възможно по отношение на двама стари лицемери с непредна­мерено минимално присъствие онлайн, и имам добра представа къде ще бъдат тази вечер. От малкото, което успях да науча от страницата на Катлин във Facebook (профилът на горката старица е отворен за всички потребители – благословени да са възрастните хора, които не разбират от настройки за повери­телност), когато не са заети да се оплакват от броя на испанци­те, които живеят в Испания, най-възрастните представители на фамилията Артемис се тътрят от един ресторант на име Villa Bianca (точно на крайбрежната улица) до едно казино на име Dinero (току извън града) и обратно. Резервирала съм маса в ресторанта за вечеря.

Не искам да създавам погрешно впечатление. Нямам ни­каква представа какво правя. На 24 години съм, през много от тях съм мислила само как да отмъстя по най-добрия начин за майка си и това е най-голямата крачка в тази посока, която съм правила досега. През повечето време бях заета да се изкачвам по кариерната стълбица, да спестявам пари, да проучвам семей­ството и да се опитвам да заема позиция, от която да мога да ги достигна. Полезна, но незабележителна работа. Естествено, аз съм готова да направя тези жертви, за да се доближа до реали­зирането на крайните си цели, но Господ ми е свидетел колко трудно ми е да се преструвам, че ми пука за маркетинговите проучвания на клиентските нагласи и да излизам по желание (да се разбира задължително) с колегите в петък вечер. Ако бях знаела, че ще ми се налага да пия шотове с хора, които добро­волно работят в маркетинга, преди това щях да отделя повече време да проуча как стои въпросът с трепанацията. Може би затова прибързвам с тази голяма крачка – от отчаяно желание да докажа сама на себе си, че съм постигнала някакъв напредък и вече съм в състояние да направя онова, за което само говоря, откакто бях на 13 години. И въпреки всичко аз съм трагично неподготвена. Представях си, че докато пристигна в Марбея, вече ще съм разработила подробен план, внимателно ще съм планирала маршрута и графика си и ще съм инвестирала в не­вероятна маскировка. Вместо това съм забутана в един апар­17

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин