„Всички страхове“ имат човешки лица в напрегнатия психологически трилър на Алекс Финли - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
„Всички страхове“ имат човешки лица в напрегнатия психологически трилър на Алекс Финли
Автор: Peika.bg
„Всички страхове“ имат човешки лица в напрегнатия психологически трилър на Алекс Финли

Зловещата история за смъртта на едно семейство скоро ще се появи и като лимитиран сериал. 

 

Дръжте семейството си близо, защото враговете са още по-близо. Това ни предупреждава поглъщащият роман „Всички страхове“ от бестселъровия автор на психологически трилъри Алекс Финли.

Поглъщащ и нюансиран, със завладяващи персонажи и главозамайващи обрати, „Всички страхове“ моментално предизвика интереса на почитателите на жанровата литература по целия свят и се нареди в списъците с най-дългоочакваните заглавия на Goodreads, Buzzfeed и Amazon.

Това лято българските читатели вече също могат да се потопят в разтърсващата история на едно семейство, започваща ето така:

 „Откриха телата във вторник.“ 

След бурно студентско парти Мат Пайн се прибира в общежитието си в Ню Йорк, където го очакват ужасяващи новини. Почти всичките му близки – майка му, баща му, брат му и сестра му – са открити мъртви при изтичане на газ по време на ваканцията им в Мексико. Местната полиция твърди, че става дума за нещастен инцидент, но от ФБР не изглеждат убедени в това. 

Трагедията достига заглавията на всички вестници, а и това не е първият път, в който семейство Пайн попада под светлината на прожекторите. По-големият брат на Мат – Дани – в момента излежава присъда за убийството на приятелката си, а престъплението става обект на хитов документален сериал на Netflix, който твърди, че Дани е невинен. 

И докато целият свят смята, че брат му трябва да бъде пуснат на свобода, Мат пази мрачна тайна, която го кара да вярва, че Дани наистина е убиецът. 

Останал съвсем сам, Мат ще трябва да се върне в родния си град и да открие истината както за смъртта на семейството си, така и за миналото на брат си. А за да разплете обърканото кълбо, в което се е превърнал живота му, той ще трябва да се изправи срещу всичките си страхове, поставяйки себе си в смъртна опасност.  

В духа на книгите на Карин Слотър и Дженифър Хилиър, „Всички страхове“ е амбициозен и въздействащ роман, който майсторски преплита динамична мистерия с трогателния портрет на семейство, разкъсано и обединено от болката. 

Разказан през множество различни гледни точки, които прескачат от минало в настояще, този забързан и напрегнат трилър ще ви накара да очаквате с нетърпение следващата книга на Алекс Финли!

„Пригответе се за серия от шеметни обрати!“

Карин Слотър

„Най-добрият трилър, който съм чела през тази година!“

Дженифър Хилиър

Из „Всички страхове“ от Алекс Финли

4. МАТ ПАЙН

„Всички страхове“ имат човешки лица в напрегнатия психологически трилър на Алекс Финли

В затворническото помещение от сгуриени тухли миришеше на белина. Мат изучаваше с поглед агент Келър, която седеше мълчаливо срещу него. Беше пестелива на думи, но излъчваше самоувереност, която му действаше успокоително. Тя остана спокойна и овладяна дори в затвора със строг режим, сред утайката на обществото – убийци и изнасилвачи, сред приглушения вой на тези прокълнати души току зад вратата.

– Доста се бавят – подметна Мат, колкото да наруши мълчанието. Седяха в стаята вече половин час.

Келър кимна.

– Не съм го виждал, откакто бяхме деца – продължи Мат да бърбори от нерви. Не беше посещавал Дани в затвора. Баща му твърдеше, че Дани иска така, че отказва братята и сестра му да го виждат затворен в клетка като животно.

Затова в съзнанието на Мат той си беше останал същият като навремето. Типичната футболна звезда от малко градче. Дани не беше Том Брейди, но в Адеър, Небраска – където вечерните мачове на гимназиалните отбори в петък отстъпваха само на някои тексаски, – брат му беше голяма работа.

– На колко години беше, когато той влезе? – попита Келър и тонът ѝ сякаш издаваше вътрешна борба с презрението ѝ към безсмислените разговори.

– На четиринайсет.

Тя отново кимна.

– Бяхте ли близки? Преди...

– Да – излъга Мат. Като малки си играеха с часове, издигаха крепости, катереха се по дърветата, строяха с конструктори, но когато Дани отиде в гимназията и стана местна футболна знаменитост, Мат вече не фигурираше в неговия свят. Освен това взаимоотношенията между Дани и баща им буквално изсмукваха въздуха от стаята и Евън просто не забелязваше Мат.

А после беше убита красивата Шарлот. За последно я бяха видели на домашен купон на гимназисти, беше пребита до смърт неизвестно къде, а тялото ѝ беше хвърлено край реката близо до дома им. Полицията намери кръв в ръчна количка, скрита сред избуялите храсти край пътя, който пресичаше имота на семейство Пайн. Така и не разбраха защо е преместено тялото на Шарлот. Нито защо черепът ѝ е премазан с огромен камък, след като вече е била мъртва. Бяха сигурни само в едно – че извършител е приятелят ѝ Дани Пайн.

От този момент нататък нищо не беше същото. Това бе пределната година за семейство Пайн: имаше време „преди Шарлот“ и време „след Шарлот“. А сега за Мат започваше нова нулева година.

– Значи не си го виждал от... – Келър не довърши изречението.

– Нашите не ни пуснаха на процеса. Говорихме по телефона, но не съм го виждал.

Мат видя Дани на свобода за последен път през нощта на убийството на Шарлот. Онази нощ беше паметна за Мат. Джесика Уилър го беше поканила да се измъкне от вкъщи на тайна среща с нея. Тогава той още нямаше телефон и тя му беше изпратила бележка в часа по естествени науки – кулминацията на няколкоседмично ухажване.

Да се срещнем на Могилата в три тази нощ?

Да или не Огради едното

Могилата беше известно място за любовни срещи на върха на уединено възвишение край реката. Място за звездобройство и неуместни решения. Разбира се, Мат огради „да“. И не можеше да повярва, когато наистина я завари там: с фенерче в ръка, по пижама и чехли. Двамата лежаха по гръб на студената трева и съзерцаваха звездите, осеяли небето, и облаците, които се плъзгаха покрай луната.

– Напомня за онази сцена от „Незабравимата“, когато гледаха звездите – каза Мат. – Гледала ли си филма?

Тя поклати глава.

– Стар е и не е много добър. Като повечето филмови адаптации на Никълъс Спаркс. Но сцената беше страхотна.

– Ти май много обичаш киното. Винаги сравняваш всичко със сцени от филми.

 Мат се усмихна.

– Извинявай. Побърквам всички вкъщи.

– Според мен е много сладко.

– Искам някой ден да снимам филми. Нюйоркският университет има страхотен департамент за кино. Преди да се разболее, дядо все повтаряше, че филмите са поезията на нашето време.

Тя се извърна с лице към него.

– Никълъс Спаркс... Гледал ли си „Тетрадката“?

– Естествено. Критиката го оплю, но си е култова класика. Сцената с целувката под дъжда се смята за...

Джесика сложи пръст върху устните му. После го вдигна и устните ѝ нежно докоснаха неговите. Направо засрамиха Райън Гослинг и Рейчъл Макадамс.

Мат неволно докосна устните си, потънал в спомена за тръпката, която разтърси цялото му тяло, когато вратата се отвори.

– Мати?

Мат се изправи, изумен от мъжа, който стоеше пред него. Младежката футболна звезда се беше превърнал в зрял мъж. Все още изглеждаше добре – руса коса, четвъртита челюст. Само че Мат забеляза неумолимост в някога кристалносините очи на брат си. И ако се съди по суровия поглед на Дани, срещата с Мат явно не го радваше.

– Какво търсиш тук? – попита Дани.

– Предупредих татко, че не искам... – Дани замълча и погледна към Келър.

– Ти коя си?

– По-добре седни – каза Мат.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин