“Златният кръг” – най-известният маршрут в Исландия - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
“Златният кръг” – най-известният маршрут в Исландия
Автор: Вероника Иванова
“Златният кръг” – най-известният маршрут в Исландия

Исландия е една от най-интересните страни в Европа, привличаща хиляди туристи годишно. Тук може да се насладите на девствена природа, наситена с множество забележителности – от ледници и планини до гейзери и водопади.

В случай, че планирате да посетите тази необикновена страна, но не разполагате с много време, то непременно се насочете към т. нар. “Златен кръг”. Това е маршрут, намиращ се в Югозападна Исландия, който ще ви даде възможност да видите отблизо трите най-големи забележителности на страната – водопада Гълфос, националния парк Тингветлир и гейзера Гейсир в долината Хаукадалур. Трите обекта се намират на около два часа път с кола от столицата Рейкявик. За целта може да наемете лек автомобил, но имайте предвид, че има и други по-атрактивни възможности – може да се включите в организиран тур, който включва нощни пешеходни преходи, използване на сноумобил или хеликоптер.

“Златният кръг” – най-известният маршрут в Исландия

Тингветлир е първият национален парк, създаден на територията на Исландия, а освен това е и единственият в страната включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Именно тук се намира и емблематичният за Исландия водопад Гълфос. Той впечатлява не толкова с размерите си, колкото с това, че водите му изведнъж пропадат в бездната, а играта на светлината го прави да изглежда златист.

Ето и една интересна история, свързана с водопада Гълфос:

В началото на XX век чуждестранни инвеститори искали да произвеждат електричество тук, като за целта унищожат водопада. Тогава се намесва една исландка на име Сигридур Томасдотир, която по-късно се прочува с неумолимия си нрав. Тя организирала протести срещу индустриализацията на мястото, като дори ходила пеша до Рейкявик и заплашила, че ще се хвърли в Гълфос. В крайна сметка с помощта на адвоката Свейн Бьорнсон (който по-късно става първия исландски президент) договорът с инвеститорите е развален, а Сигридур проправя идеите за равенство между половете и опазване на околната среда.

“Златният кръг” – най-известният маршрут в Исландия

Национален парк Тингветлир е единственото място на Земята, където може да бъде видяна пукнатината, образувала се между евразийската и американската континентална плоча (тъй като останалите такива места са под водата). От геологична гледна точка остров Исландия все още е много млад и отдалечаването на двете плочи е причина за голямата вулканична активност тук (те се отдалечават с по 2.5 см. на година). Дефилетата, образували се от земетръсната дейност пък се пълнят с вода от близкия ледник, като се вливат в най-голямото езеро в Исландия – Тингвалаватн. Именно в него се намира въпросната пукнатина между двете континентални плочи. Тя носи името Силфра и е любимо място на водолазите, които се гмуркат в нея.

Интересен факт е, че именно на територията на национален парк Тингветлир е основан исландският парламент през 930 г. Той останал тук до 1798 г., когато е преместен в столицата Рейкявик, като е най-дълго просъществувалия без прекъсване парламент в историята на човечеството.

“Златният кръг” – най-известният маршрут в Исландия
“Златният кръг” – най-известният маршрут в Исландия

При обиколката на “Златният кръг” непременно трябва да видите и гейзера дал името на всички гейзери по света – Гейсир. Разположен в долината Хаукадалур, той се намира доста близо до друг известен гейзер – Строкур. И докато първият е с променлива активност и понякога с години може да не избухне, то Строкур хвърля горещи струи вода и пара на всеки 5 минути. Височината на водната струя достига 25 метра, а понякога и до 40 метра. За Гейсир пък се знае, че е бил действащ до 1916  година, след което исландците се опитали да разширят канала, но това довело до пълното му спиране. През 1981 година, обаче, той отново бил прочистван, като се разбрало, че хвърлянето на сапун ще помогне за възобновяването на дейността му. Около двата известни гейзера има множество горещи извори и кални басейни, а също и още два по-малки гейзера.

“Златният кръг” – най-известният маршрут в Исландия

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин