10 интересни места по Черно море, различни от плаж - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 интересни места по Черно море, различни от плаж
Автор: Мария Ангелова

Да почиваш по Българското Черноморие не означава непременно да прекараш 100% от времето си в 150-метров периметър около плажа и хотела. Ако човек го избие на културен туризъм, на един хвърлей разстояние от повечето курорти, ризорти и селца има куп интересни неща за разглеждане. На самия бряг! С гледката му и всичкото му.

Ето няколко идеи:

Езерният град в Дуранкулашкото езеро

На север, на север, кажи-речи в румънско, са направени едни от най-впечатляващите археологически открития. Мястото е големият остров на Дуранкулашкото езеро, наречено Езерният град. Мястото би било истинска находка за Индиана Джоунс – тук са открити артефакти от над 100 века преди Христа, най-старото обработено злато в света, едни от първите каменни постройки в Европа, находки от праисторически култури, траки, гърци, прабългари... Мястото не е свръхзрелищно и не се посещава от автобуси с туристи. Което е бонус.

Научете още за Езерния град в Дуранкулашкото езеро.

Крепостта Акра край Черноморец

От лято '2013 крепостта Акра край Черноморец си има възстановена бойна кула, за да ви стане още по-ясно каква крепост, какво чудо се е издигало тук. Ако се чудите защо кулата е в морето - преди 1500 години морското равнище просто е било по-ниско.

Още за крепостта Акра и бойната кула.

*

Крепостта на нос Свети Атанас в Бяла

Как ви се струва идеята да се разходите по улиците на античен град, да надникнете във винарна, баня и църква на повече от 1500 години, като всичко това се намира на ръба на скала на самия бряг на морето? Ако отговорът е „Отлично!“, дестинацията е Бяла и крепостта на нос Свети Атанас (отворена за посетители през 2014 г.). Тук автентичните каменни плочи и сгради са допълнени от нарисувани сцени от някогашния живот на мястото – за да добиете представа за делниците и празниците на нашите антични предшественици.

Научете още за крепостта на нос Свети Атанас в Бяла.

Крепостта Урдовиза край Китен

Полуостров Урдовиза всъщност е върхът на полуострова на Китен. Тясната част на носа е преградена от дълга 70 м крепостна стена, изградена през V век. Стените са високи до 5-6 м, открити са и три отбранителни кули. Урдовиза изчезнала през 17-и век, когато населението на много крайбрежни селища се оттеглило в планината, поради пиратските нападения на казаците. След присъединяването на полуострова към България през 1912 г. там е настанено военно поделение и за много години градът е забравен от историци и археолози. Мащабните разкопки започват едва през лятото на 2012 г.

Научете още за Урдовиза.

Разходка с каяк по езерото Вая край Бургас

Една различна разходка – с каяк във водите на крайморското езеро Вая. Има приятни кейчета и места за риболов.

Научете още за забавленията в езерото Вая.

Античната гробница Кухата могила в Поморие

А тази забележителност си е направо в града. Намира се под насипа на надгробна могила и е със запазен 22-метров коридор и кръгла камера. Изградена е от камък и тухли, а от вътрешната страна на поддържащата колона е съществувала вита каменна стълба. Смята се, че гробницата е била на богата фамилия. Петте ниши по една от стените вероятно са служили в тях да бъдат поставяни урните с праха на покойниците.

Открийте още забележителности в Поморие.

Странджа – край Южното Черноморие

Ако ви се прииска за малко да замените морето с планина, Странджа е на ваше разположение. Тук се намира един от най-големите природни паркове в страната, стотици тракийски светилища, пещери и красиви села, от които просто не ви се тръгва.

Открийте идеи за пътуване в Странджа.

*

Крепостта на нос Калиакра край Каварна

Склоновете на нос Калиакра се спускат на 60-70 м височина направо във водата. Вълните са издълбали в подножието им пещери, а отгоре има крепост на повече от 2400 години. Калиакра си има всичко - и останки, и хубави гледки, и параклис, и музей в пещера. Плюс възможността да изпиеш кафето си с гледка.

Научете още за крепостта Калиакра.

*

Фарът на Шабла

Тук се намирате на най-източната точка на България. Фарът в Шабла е най-старият в България – открит е официално повече от 20 години преди края на османската власт - през юли 1856 г. Фарът е бил много нужен, тъй като от Шабла до Тюленово по продължение на брега се простира опасен подводен риф. За да не се удрят корабите в него, още пет века преди Христа на мястото на днешния фар през нощта е имало стражи, които са поддържали огън. Освен това фарът на Шабла е и най-високият по черноморското крайбрежие със своите 32 метра.

Научете още за фара на Шабла.

*

Устието на река Велека край Синеморец

Най-красивата част на Велека е устието й при село Синеморец, където реката е заградена от красива пясъчна коса. Мястото, почти на края на България (само Резово ви дели от Турция), е сякаш създадено от Бога специално за всички онези градски хора, които имат нужда от копче за изключване и от напомняне какво означава спокойствието. Устието на Велека е защитена местност, в която се срещат стотици видове птици. Тук можете да видите и красиви скални образувания.

Научете още за устието на Велека

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин