Необикновените музеи в България, които непременно да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Необикновените музеи в България, които непременно да посетите
Автор: Мария Ангелова

Или кратък списък със задължителни музейни спирки за всички любопитни пътешественици, които искат да видят нещо различно по време на следващото си пътуване.

>

1. Музей на киселото мляко, Студен извор

Киселото мляко е сред нещата, с които българите се гордеят. Но какво знаем за него и за откривателя на бактерията на киселото мляко д-р Стамен Григоров? Тръгнете на пътуване в търсене на лактобациликус булгарикус и ще стигнете до трънското село Студен извор, където се намира Музеят на киселото мляко.

Прочетете още за Музея на киселото мляко.


2. Музей на файтона, Враца

Това не е точно музей на файтоните, а част от етнографска сбирка на историческия музей във Враца. Колекцията от волски коли, шейни, файтони, брички и други отдавна забравени превозни средства е единствена по рода си в България.

Научете подробности за колекцията от файтони във Враца

 

3. Музей на магарето, Гурково

Ако сте чували за град Гурково, много вероятно е да е нещо, свързано с магарета. В града в началото на септември всяка година се провежда биорали с магарета, а освен това можете да разгледате и музея на магарето.

 

4. Музеят с подаръците на Тодор Живков, Правец

Като държавен глава Тодор Живков е получавал много подаръци от свои колеги - лидери и големи клечки в световната политика. Част от тези подаръци са изложени в комплекса в Правец, където можете да видите и родната къща на бившия лидер, превърната в етнографски музей.

Научете подробности за Музея на Тодор Живков.

 

5. Музеят, в който оживяха българските царе, Велико Търново

Прекрачвате един праг и от центъра на Велико Търново, 2014 г., се потапяте в миналото сред ултрареалистичните фигури на исторически личности в човешки ръст. Цар Калоян, цар Иван Асен II и Паисий Хилендарски са сред знаменитите фигури, наподобяващи тези във восъчните музеи.

Прочетете подробности за Мултимедийния посетителски център.

 

6. Музеят с мастодонта, Дорково

Край велинградското село Дорково се идига една причудлива дървена сграда, в която се крие... цял мастодонт! Плиоценски парк Дорково е мястото, където не само можете да видите част от откритие в района кости от праисторически животни, но и 4-метров мастодонт, който изглежда съвсем като жив. Вътре можете да чуете и звуци от праисторическа гора - каквато е бил районът около Дорково преди 5 милиона години.

Прочетете още за Плиоценски парк Дорково.

 

7. Музеят, който всъщност е мина, Перник

Още един уникален за България музей - този на минното дело в Перник. За да влезете, слагате жълта каска на глава и поемате по 600-метров тунел. По пътя ще научите куп неочаквани неща - ще видите какво е било да си миньор в миналото, ще разберете как така в мините е имало конюни и защо под земята са строяли параклиси.

Прочетете подробности за Музея на минното дело

 

8. Корабът Радецки, Козлодуй

Освен че можете да посетите кораба, за който най-често си припяват българите ("...Бум! И "Радецки" гордо плува по златни вълни..."), няколко пъти годишно "Радецки" напуска пристана си на козлодуйския бряг и се отправя на плаване по Дунав. Корабът събира 80 души на борда си, които за един час от туристи се превръщат в смели революционери. Бум!

Прочетете подробности за плаване с кораба "Радецки".

 

9. Музей на щрауса, Брестница

Музеят на щрауса е всъщност малка музейна сбирка, част от фермата за щрауси "Сините щрауси". В музея ще видите различни видове яйца от щраус, пера, снимки, както и скелет на щраус. До музея ще видите и истински щрауси, ему и други екзотични животни. Музеят на щрауса се намира в село Брестница, на главния път София-Варна.

Научете подробности за Музея на щрауса.

 

10. Музеят на азиатското и африканското изкуство, Трявна

Това е единственото място в България, където можете да видите екзотични предмети от Африка и Азия. Древен ръкопис върху палмово листо, написан на старобирмански, амулети с тюркоаз, статуетки на източни божества, изработен от човешка кост сакрален музикален инструмент - този музей има с какво да ви изненада!

Прочетете още за Музея на азиатското и африканското изкуство.

 

11. Музей на дунавския риболов, Тутракан

В този малък, но уютен музей на брега на Дунав ще научите за праисторическите лодки, за една 5-метрова моруна (която не е плод на нечие рибарско въображение), за живота на рибаря и за рибите в река Дунав. 

Прочетете още за Музея на дунавския риболов.

 

12. Музеят на градинарството, Лясковец

В Музея наградинарството има две зали, интересни предмети има и в двора. Посетителите могат да видят дървен долап за поливане, както и гипсов макет на бахча (някогашна градина), който обяснява кое как и защо се е правило при отглеждането на зеленчуци.

Прочетете още за Музея на градинарството.


13. Музеят на солта, Поморие

Това е единственият музей на солта в Източна Европа. Тук древната технология за добив на сол чрез слънчево изпарение на морска вода е представена в 20 декара действащи солници. Ще видите технологичните операции, ще разговаряте с майсторите солари и ще се убедите, че многовековният опит се предава от бащи на синове. Научете повече за Музея на солта.

27815

Е, вие колко от списъка сте посетили?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Rumi Dimitrova, 06.02.2015 | 01:04
само 3 - на файтона (Враца), Подземния минен (Перник) и на солта (Поморие) :(
Абонирайте се за нашия бюлетин