На гости в музея на щраусите в село Брестница - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На гости в музея на щраусите в село Брестница
Автор: Мира Янева

Из иначе познатата ни България има малки парченца екзотика, където човек може да се почувства все едно е на хиляди километри оттук. Да се срещне с далечни култури (като например в Музея на африканското и азиатско изкуство в Трявна), да види неземни пейзажи (като меандрите на река Арда), да може с лекота да си представи, че е сред полетата на Тоскана (сред пейзажите на Югозападна България). Или пък да се срещне с щраусите – във фермата „Сините щрауси“ в село Брестница.

Най-вълнуваща е срещата със щраусите за децата. Птиците са толкова близо, че могат да бъдат погалени и детайлно разгледани.

Освен щрауси, във фермата има птици ему и нанду, както и пухкави зайчета. Някои от обитателите имат интересна история. Щраусът с най-сприхав нрав се казва Слави Трифонов, а друг е кръстен на Бойко Борисов.

Дворът на фермата е уютен и подреден, има и оформен малък Музей на щрауса. В него можете да видите скелети, яйца, препарирани птици, както и различни сувенири, изработени от щраусови пера и яйца.

Полезна информация: Входът е 1 лев за деца, 1,50 лева за възрастни. Село Брестница се намира на главния път СофияВарна, скоро след като слезете от магистралата (на 100 км от София). В селото е и отбивката за пещера Съева дупка, а малко след нея ще видите малка табела „Щрауси“, която ще ви отведе до фермата. „Сините щрауси“ е отворена целогодишно.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин