10 любопитни факта за Япония - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 любопитни факта за Япония
Автор: Андон Андонов
10 любопитни факта за Япония
Снимка: Thinkstock/Guliver

Япония става все по-посещавана дестинация, но въпреки това не спира да шокира своите посетители. Японската култура е коренно различна от европейската и местните привички и обичаи често объркват чужденците. Следват 10 факта за Страната на изгряващото слънце, които най-вероятно ще ви учудят.

1. Звучното ядене се смята за комплимент към готвача. Ако ядете в традиционен японски ресторант, можете да примлясквате и дори да се оригнете! Според традицията звуците по време на ядене показват, че клиентът яде с удоволствие.

2. На заспиването по време на работа се гледа с добро око. На много места в Япония хората смятат, че да заспиш по време на работа е признак за отдаденост към работното място. Има дори хора, които се преструват на заспали с цел да получат повишение!

3. В традиционните японски фирми наемането е доживотно, като фирмата се смята за ново семейство. Шефът на дивизия (Качоо: 課長) отговаря за своите подчинени и им помага, ако имат лични проблеми.

4. Шинтоистките храмове се строят наново всеки 20 години. Свързано с грандиозни фестивали, престрояването на храма символизира цикличността на времето в шинтоистката традиция. Най-известен е храмът Исе, който е посветен на богинята Аматерасу.

5. Япония се състои от над 6000 острова. Въпреки че над 97% от населението живее на 4-те най-големи острова, много от по-малките острови са също обитавани.

6. Хотелите-капсули са на мода в Япония. Тези иновативни хотели предлагат капсули на изключително ниски цени (около 15 евро на вечер). В капсулата има легло, радио, телевизор, Wi-Fi. Тези хотели са най-често използвани от окъснели служители, за които хотелът е по-евтин от пътуването до вкъщи и обратно.

7. В Япония са популярни неко-кафенетата. Това са заведения, в които клиентите могат да си поръчат кафе и сладкиш, докато си играят с котки. Рекламирани като място за отдих и анти-стрес, неко кафенетата имат постоянен персонал от 20-30 котки, които се разхождат свободно около масите. Котките имат собствени къщички и гостите могат свободно да ползват играчки, с които да привличат вниманието на домашните любимци. Тази необикновенна атракция привлича все повече хора, които обичат животните, но не могат да си позволят домашни любимци.

8. Едни от най-популярните почивни центрове в Япония са онсен - горещи извори, които се превърнати в бани и около които са построени хотели, а понякога и храмове. Има случаи диви маймуни да се спуснат в изворите, което се счита за рядка атракция.

9. В пиковите часове на градския транспорт има хора, които са наети да наблъскват пътниците във влаковете на метрото. Докато го правят, те са длъжни да се извиняват на всеки един. Този феномен е най-разпространен в Токио.

10. Япония е една от най-високотехнологично развитите страни и притежава повече от половината индустриални роботи в света. В момента многобройни фирми разработват домашни роботи, които да се грижат за къщата и да помагат на старите хора.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин