12 от най-любопитните факти за Боливия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 от най-любопитните факти за Боливия
Автор: Елена Исаева

Боливия е много красива и интересна страна, която трябва да се посети. Тя предлага много забележителности, колоритна кухня и култура, прекрасни традиции и обичаи. Страната се намира в Южна Америка и от 10 юни 2009 г. носи името „Многонационална държава Боливия“. Тя граничи с Бразилия, Аржентина, Чили, Перу и Парагвай. Столицата на Боливия е Сукре, а най – големият град е Санта Крус.

Любопитните факти за Боливия са наистина много, но в статията съм подбрала най–интересните и приказни такива.

12 от най-любопитните факти за Боливия
Снимка: pixabay.com

1. По своята площ, Боливия се нарежда сред 30-те най–големи държави в света.

2. Боливия има три основни официални езика - испански, аймара и кечуа. Признатите за официални обаче са цели 37 на брой.

3. Името си Боливия получава през 1825 г. в чест на Симон Боливар, който е бил водач на борбата за независимост на испанските колонии. Благодарение на него, освен Боливия, независимост получават и Венецуела, Еквадор, Перу и Колумбия.

4. В Боливия се отглеждат над 250 вида картофи и за това често е наричана „Домът на картофите“.

5. Боливия е една от малкото страни в света, в която няма да видите никъде ресторант МакДоналдс.

12 от най-любопитните факти за Боливия
Снимка: pixabay.com

6. На границата между Боливия и Перу се намира най – високото плавателно езеро в света – Титикака. Площта му е 8 372 квадратни километра. Според една от многото древни легенди на мястото на езерото някога е имало цял град. Открити са различни каменни настилки и руини от крепостни стени, но все още град не е намерен.

7. В Боливия може да отседнете в един много странен и интересен хотел. Той се казва „Соленият дворец“ и е построен от блокове от сол. Мебелите в него също са направени от сол. Изживяването определено си заслужава, само не отивайте, когато вали.

8. Главният футболен стадион на страната се намира на 3600 метра надморска височина и игрите, които се провеждат там са доста тежки, заради по–разреденият въздух.

9. По улиците на боливийската столица може да забележите зебри, или по-точно хора, облечени в костюма на това животно. Такива "зебри" са доброволци и се разхождат по улиците, за да помогнат на децата и възрастните хора да преминат безопасно по пътя., разбира се на пешеходна пътека или светофар.

10. Основният износител на бразилски орех е Боливия, а не Бразилия, както много хора смятат.

11. В почти всеки дом в страната има доста странен сувенир – това е изсушен зародиш от лама. Боливийците смятат, че това носи щастие и късмет.

12. През последните няколко години, Боливия започва да се превръща в наистина много желана туристическа дестинация, главно поради голямото историческо богатство, което има. В Ла Пас например, има множество музеи, а в околностите и се намира старата столица на империята Тиванако.

12 от най-любопитните факти за Боливия
Снимка: pixabay.com

Боливия е определено е една прекрасна страна, която има място в списъка на всеки пътешественик, който иска да обиколи света или поне колкото може от него. Ако ви се ходи на различно, екзотично, колоритно и отдалечено място от дома, то това е Боливия. Поемете на това пътешествие и ви гарантирам, че няма да съжалявате нито за миг. Боливия е многолика страна и всяко нейно лице е интересно и притегателно за туристите.

И не забравяйте винаги, когато пътувате до друга страна, особено извън Европа проверявайте дали има българско посолство, както и всички изисквания и правила за там на сайта на външно министерство. Уверете се, че и паспортът ви има валидност минимум 6 месеца.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин