30 любопитни факта за Саграда Фамилия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Саграда Фамилия
Автор: Елена Исаева

Саграда Фамилия е емблематична базилика, разположена в Барселона, Каталуния, Испания.

Строежът на базиликата започва през 1882 г. и все още продължава. Счита се за един от най-дълго продължилите строителни проекти в света.

30 любопитни факта за Саграда Фамилия
Снимка: pixabay.com

Известният каталунски архитект Антони Гауди поема проекта през 1883 г. и посвещава остатъка от живота си на проектирането и изграждането му.

Уникалният архитектурен стил на Гауди, известен като каталонски модернизъм или Арт Нуво, е представен в дизайна на Саграда Фамилия.

Базиликата съчетава готически и арт нуво елементи, със сложни фасади, органични форми и хармонично интегриране на мотиви, вдъхновени от природата.

Дизайнът на Саграда Фамилия е повлиян от любовта на Гауди към природата и вярата му в комбинацията от религия и наука.

Базиликата има три основни фасади: фасадата на Рождество Христово, фасадата на страстите и фасадата на славата, всяка от които представя различни етапи от живота на Христос.

Фасадата на Рождество Христово, завършена приживе на Гауди, се характеризира със своите богато украсени и детайлни скулптури, изобразяващи раждането на Исус и сцени от Библията.

Страстната фасада, която изобразява страданието и разпъването на Христос, е построена предимно след смъртта на Гауди и има по-мрачен и ъглов стил.

Фасадата на славата, която все още е в процес на изграждане, ще представлява входа на базиликата и е предназначена да символизира вечната слава на Исус.

30 любопитни факта за Саграда Фамилия
Снимка: pixabay.com

Централният кораб на Саграда Фамилия ще бъде заобиколен от осемнадесет високи кули. Всеки шпил представлява различна религиозна фигура или събитие, като най-високият шпил е посветен на Исус Христос.

Гауди предвижда Саграда Фамилия да има общо 18 кули, като най-високата достига 172,5 метра (566 фута). Когато бъде завършена, тя ще бъде най-високата религиозна структура в Европа.

Интериорът на базиликата включва гора от извисяващи се колони, проектирани да наподобяват дървета, и цветни витражи, които създават хипнотизираща игра на светлина и цвят.

Гауди обърна голямо внимание на акустиката в дизайна на Саграда Фамилия. Дизайнът на базиликата осигурява оптимално разпределение на звука по време на религиозни служби и концерти.

Саграда Фамилия има свое собствено училище по архитектура, разположено на място, посветено на преподаването и изследването на архитектурните техники и принципи на Гауди.

Гауди е трагично блъснат от трамвай и умира през 1926 г. преди завършването на базиликата. Погребан е в криптата на Саграда Фамилия.

Напредъкът в строителството на Саграда Фамилия беше значително забавен по време на Гражданската война в Испания и различни други периоди поради липса на средства и ресурси.

Изграждането на базиликата разчита до голяма степен на частни дарения и продажба на билети. Предизвикателствата с финансирането допринесоха за удължения срок за завършването му.

Въпреки че е недовършена, Саграда Фамилия привлича милиони посетители всяка година. Това е една от най-посещаваните туристически атракции на Испания

Базиликата е осветена от папа Бенедикт XVI през 2010 г., въпреки че остава незавършена.

Саграда Фамилия е определена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 2005 г. заради изключителната си архитектурна и художествена стойност.

През 2019 г. Саграда Фамилия получи разрешение за строеж от Общинския съвет на Барселона, което определи приблизителна дата за завършване на 2026 г., стогодишнината от смъртта на Гауди.

Конструкцията на Саграда Фамилия е източник на спорове и дебати, като някои твърдят, че дизайнът и модификациите не са в съответствие с оригиналната визия на Гауди.

Конструкцията на базиликата е документирана в музей, разположен в нейните помещения, показващ историята, плановете и моделите на Саграда Фамилия.

Саграда Фамилия се появява в няколко филма и телевизионни предавания, включително „Вики Кристина Барселона“ и „Монахът“.

Конструкцията на базиликата разчита в голяма степен на цифрови технологии и усъвършенствани инженерни техники, за да се осигури структурна стабилност и прецизност.

Завършването на Саграда Фамилия ще отбележи края на едно архитектурно наследство, продължило повече от век, като работата на Гауди най-накрая ще бъде осъществена.

Очакваната цена за завършване на Саграда Фамилия е около 374 милиона евро, които се финансират изцяло от частни дарения и продажба на билети.

Продължаващото строителство на Саграда Фамилия осигурява работа на много занаятчии, занаятчии и строителни работници, допринасяйки за местната икономика.

 

Саграда Фамилия е доказателство за гения и визията на Гауди, привличайки почитатели от цял свят, които се възхищават на нейната уникална красота и архитектурно величие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин